Předchozí 0315 Následující
str. 305

Gierłachov, málo známá slovenská vesnice v Tatrách.

Kroje, řeč, podání.

Píše Dr. Stanislav Eljasz Radzikowski.*)

Ženy nosí živůtek, též »łaj blik« s velikými knoflíky z předu, košili s širokými rukávy, krátkými po loket, na hlavě šátek pestrobarevný květovaný, »spódnice« barvy obyčejně temné, na ní zástěru bílou, »fartuch«, ve svátek s vyšíváním nebo s krajkou.

V rukou mužů sekerka »valaška«, v ústech nerozlučná dýmka »pipka«. Dříve nosili ještě široký pas »opasnik«, ozdobený přezkami, zvanými »pracka«, dnes zahozený.

K popisům srv. (Český Lid VI. 592.) vyobrazení krojů v Gierľa-chově. Jest to kroj sváteční. Jinoch jmenuje se Jano Horvaj, 211etý, dívčina Marie Ševčík, 181etá. Na základě fotogramu, ode mne pořízených na místě r. 1894, nakreslil otec můj tyto kresby.

Jinoch Horvaj má na hlavě kłobuk s perkem, pantlíkami modrými a boritašem. Łajblik temně-modrý, obšitý gombíčky, na krku červená chustečka. Košela bílá s vyšíváním na náručkách, ho-łośňe modré, vyšité modrou šňůrou, vysoké boty (čižmy).

Dívčina má łajblik temně modrý, op lec ? ? bílé, plátěné, ozdobené v koncích rukávů čipkámi. Spódnica, zástěra s krajkou dole, a v pase přepásaná tkanicí urobenou doma, s pestrobarevným vyšíváním. Na prsou má skřižovanou chustku, v ruce druhou podobnou. Na kyčlích nosí ženy »podklad«. Též se nosí takový podklad v sousedních vesnicích: Batizovcích, Měngušovcích a Štvole.

Vousy u mužů nejsou v oblibě vůbec, holí se pečlivě. Staří mívají vlasy dlouhé, mladší střihají krátce.

Lid je silně zrostlý, muži mají obyčejně pěknější tahy obličeje než ženy. Typ obličeje není již tak svérázný jak v polských Tatrách, blíží se typu Slováků.

Lid je pracovitý, bohužel oddaný dosti opilství, což vysvětluje ta-mější nezámožnost Mají žebrácký obyčej, prositi kolemjdoucího cizince zvláště za peněžný dárek. Když jsem fotografoval pohledy domů v Gierła-chově, žádali na mně prudce plat za to, a sami nedovolili se fotografovati, až jsem jim tu »práci« zaplatil několika desítkami.

Gierlachované zaměstnávají se nyní rolnictvím a nádennictvím. Mimo skot chovají mnoho sviní, hus, kteréž chovají po rozsáhlých obecních


*) Srv. Český Lid 1899, 46.

Předchozí   Následující