Předchozí 0433 Následující
str. 423

Mějsco (místo) zaôarovaé. Na klizačce možná tež některé mějsco zacarovac, a timto zrobić, aby každý, který se přes ně kliza, na tem mějscu začarovaném na jisto upad. To se robi tak: Dvě vlasky položi se křižem na klizačku, pluje se na ně, požehná se je rukum a vraz ze sv. křižem muvi se: ,Čaru, maru — mik, na ten černý křižik'.«

Dětské koledy.

1. Sviňa kviéi, měchy z mlyna smyći, hej koleda! Baran mele, ovca mu se směje, komur misi, mucha vodu nosi, ta huś bělá pecinečky vála, huś sedlatá křidlem pec vymetá, vilk vyběra, chleba nepřibyva, liška licí (čítá). (Dále neznáma.) ~ 2. Přišli smy sem ku jednemu dvorovi, zazpívejme panů gospodořovi. O spiš-li ty gospodořu, či čuješ? Čili num ty kolendečkam gotuješ. A jo nespim ani vos tež něčuju, ani vum tež ko-lendečky negotuju. Vynis jim tež kvartu piva i koláč, ješče ? temu Pana Boga na pomuc. (Ze Sulkova.) — 3. Pastuškové v lese pásli, přileóel k nim anjel jasny. Anjel jasny, jaśnuśinky, jak slunečko bělusinky. Pastuškové se polenkali, na kolenka poklekali. Pastuškové nelenkejée se, ale z telka veselce se, bo Marija cista porodila Jezu Krista. Porodila i povila, do jesliček položila. Lilej, lilej, lililatko, pěkně švarné pacholátko!

Mařena. 1. Vyneseme Mařenku ze vsi, přineseni letorosé do vsi. O letorość všeckym pannum na radość, a panicům, čarovnicum na złość. — 2. Mařena krasna, kajś ty huśy pásla? Na Babické hůře, v červeným kaptuře. Pujdźeme na kvitky. Jak přijdzeme z kvitek, budźerne koloče peć. Jaké, jaké? Same tvarohové. Na pruvodnu nedźelu, same te makové. Dźile, dźile, kaj śće kluče podźely? Na policij, v kumornici tam jich položily. Smrći, smrći! Nechodź do naše vsi. Idź do Baborova, pober všycky dżeći. Eny jedno zostav, až mu budźe Wroclav !

Smaikem chodzić. Přistupujeme do vašeho dvoru, radzi po-eluchejće našeho gumoru. Naš maik zeleny, pěkně ustrojeny. A kdož ho to ustroił? Jarovňovske dzivečky. Jarovňovske dzivečky sum jak kroše-neôky. Hej num, hej sum jak krošenečky! Baborovsky dzivčiska sum jak solne bečiska. Na našim maičku śedźi vrana, vystřiža rubičky, bo by žrala. Na našim maičku śedźi liška, lace vilkoví stare galaćiska. Na našim maičku śedźi zajunc, robi nužkama přeletajunc. Na našim maičku same zlate pasy, co mu nakupily bez te drahé časy. Naš maik zeleny, pěkně ustrojeny. A u pana Kozelka tlusté kuně majum, jak jich vypusóajum, po placu svitaj um. A u pana Horáka chude kuně majum. Jak jich vy-puščajum, po zemi padajum, A u pana Hlubka malované vrata, majum tam synáčka jako kula zlata. A u pana Jurečky malovaný gunek, majum tam ceřičku jako rozmarijunek. Pani hospodyňka śedźum na rug stola, majum na šatečce same zlate kola. Pani hospodyňka śedźum na stolečku, pěstujum dźićejtko v bilym zehlavečku.


Předchozí   Následující