Předchozí 0474 Následující
str. 464

Oh, vy ste sa tam šak zapotrošili,738) dometala739) matka deťom po-šepty. Dyť bude za chvílu biły deň.

A yy, maměnko, ešče nespíte? ptała sa Hanča.

Dež bych mohła, dyž néjste doma. Do to s vama seł? Było čuť kohosi cizího mluviť pod oknama.

To byli Hančini galáni, smíí sa Janek. Odprovazovali ja.

Á — le! ... obekła sa naň ?????. Nedělaj trýle!740)

Ticho, až nezbudíte tatíčka, on by hřešil, opakovala741) jich matka.

Starý nespśł, ale był s tichú dušu, enom aby nemusel deťom hrešiť.

Ráno Krúpaľka nadhazovala synkovi, že tancił hodně s Francků Ga-létkovú.

A šak sem jí nebył vyptať, odhodil742) synek.

Křúpattta enom tak vykusała743) chtějaci sa zdovědět, néni-ji nějak .s tú Francků spletený, ale dyž sa tak zpříkál,744) tož zas była na to htópá.

Šak ono to na ňho přídě tak naraz, jak na mňa, pravił tatik. Šak sem sa k vám dosť nachodit, a nemysleli sme si na sebe. A ešče sem inoh chodiť deléj. Už sas ňa dosť natrapiła. A zacał si notovať:

Na č o sú ti ptáčku tvoje krídla, keď si sa dał chytiti do sidła . . *)

Ba ty sas natrápil mňa. Má ten synek dobře, že sa nežéní, darmo by ženu trapił, tajak ty mňa.

Ja, mlč, mlč, hlúpa robo. Była's ráda, dyž sem přišel, drażnił Křupala matku.

Ja, veť na tebe sem cekała, starý brčo745). Proö's za mnú łoził sedům roků ...

A což sa oň také tak staráš. To kerý je hlúpý, toho ožéníja staré baby, a kerý je múdrý, ten sa ožení- sám ... a kerý je ešče múdrejší nechá toho, chtěl dořécť, ale zahemovał, aby matku nedožhrál. Aj už si začái sám rozmýšlať.746)

Nad synkem sa Křúpalé starali věcéj než nad cérkú. Z prvšku sa rozmýšlali, majú-ji ho nechať súkeníkem. Řemeslo začínalo opěšávať. Už to nešlo jak v ty roky, co sa praúvato biłem vyrážkovém chlebu »súkenícký". Už sa nejezďúvalo na jarmaky do Peštu, ale było to ešče pořád' na ubytu. Synek podchycovat všecko brzo, práca mu šla od ruky, jak by hrál, tož tatik mjél z něho radosť, že je mu tak płatny. Jak to bývá, že tata rád odevzdá synovi, v čem sám pravotí, tož aj Krapała nebył z iných. Co aj s těma náčinama potem počať? Vyhodiť to odpoly zadarmo a synkovi kupovať zas inačí za drahé peníze? A dať ho mezi cizí lidi, aby sa jím třeba zkaził?


788) dlouho zůstali. Po troše — pomalu. Po troše, po troše, nezebereš do nose (nůše). T. málo k málu je mnoho. 739) domlouvala. 740) šprýmy. 741) Opakovať — připomínati, napomínati Musí ho člověk opakovať jak malé děcko. 812) odsekl. 143i vyzvídala. '") vzpíral se. Zpříkál sa ně dať výminek. Na přiku — na popříč. ,715) bručoune. Brčať — bručeti, bručivě hubovati. 7<6) přemýšleti. *) slov.

Předchozí   Následující