Předchozí 0484 Následující
str. 474

Tož tak sa člověk pořád' na cosi składa865) a očkává, ale dycky je lepší »chvalabohu« než »dá-ji Pámbu«, jak sa praví. No, šak súsedé pomáhali, co mohli. Aj slámy a sena poščali — šak toho Pámbu po-žehnáí — aj na formanku jím jezdili. Veť nidy neví člověk o tom, co bude po tom. Dycky aby spěšéj cosi zlého očkávál než dobrého, a snadňéj sa vyjede, dyž nedo potlačí. Ja, enom dyž člověk móže trochu úbyť — šak co tu máme na světě? Dobře má Švirák, že nidy néni tak zle, aby nemohlo byť horší. Veť neščestí nechodí po horách, ale po lidoch.

Dyž sa choďúvaío na škaredu středu na »pučáHm«,866) stěžovaly sa dysi roby, jaké niajú trápení. Dyž toho było toléj, pravila jím jedna stařena: Milé cérky,867) dyby to šío, abyste si mohły ty svoje kříže povešať sem na klínek na lištvě, jak byste odchodily, každá byste po tom svém chmatla a iné nechala tak.

(Konec prvního samostatného oddílu.)

Píseň o potrestaných tanečnicích ze stol. ?VII.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

V Českém Lidu IX. str. 385—390 podali jsme s Drem. L. Katonem z Pešti zprávy o pokutě, jaká stihla bezbožné tanečníky. Z trestu tancovali, tancovali, až se do smrti utancovali.

Tuto podávám další příspěvek ? téže pověsti. Spolupracovník G. Lidu p. J..E. Konopa s poslal podepsanému starý tisk, 32°, podle typů z první polovice věku XVII., 8 lístků, kdež jest píseň, obdobná patrně s písní, která byla předlohou maďarskému zpracování, jak o něm Dr. L. Katona v Č. Lidu IX. 385 zprávu podal. Píseň, kterou tu máme před sebou, je tisk vzácný-. Aspoň nikde jinde posud jsem ho neviděl, ač právě literatuře tohoto druhu věnuji zvláštní pozornost. Otiskuji text doslovně:

Píseň nová o divech a zázracích nám od Pána Boha, jak na obloze nebeské tak i na zemi ukázaných roku tohoto 1629 při času památky sv. Ambrože. A o dvou porodech hrozných: jednom ve Slivicích a druhém za Opolí ve Lhotě děvině tak řečené. Též o dvou pannách v těžké nemoci postavených, kteréž deset dní a deset nocí bez ustání tancovaly a lidem divné věci o nynějším světu a dítkách zlých oznamovaly.. Což se stalo na Slezsku v Gellendorffu u Prousnice blízko Trachenburku. O čemž všem z písničky porozumíte. Zpívá se jako: Kde se mám obrátiti v tyto časy nyní.

1. Pozorujte, křesťané, teď divné noviny, o čem vám vypravovati budu v tuto chvíli•; o zázracích všem ? příkladu, co se nyní stalo, všem dítkám na výstrahu, pozoruj tež málo. . .

2. Jak Pán Bůh ukazuje své divy na nebi, bychom se polepšili než přijdem k skazení; ano zde i též na zemi tak rozličné divy Pán Bůh nám ukazuje, jsa v hněvu horlivý.


865) spoléhá. 866) Pučátka — pražený hrách, 867) lichotivé oslovení mladších.

Předchozí   Následující