Předchozí 0022 Následující
str. 5

německého) zejména článek 6, 8, 10, 31, 32 a 34, které jsou zároveň důkazem, že staročeské právo dědické o nedílu v celku srovnávalo se s právem saským.24) Terminologie na Litomyšlsku užívaná byla však více staiočeská: hereditas, dědictví, dědic, dědina, odděliti se, a ne německá: nevybitý, dědičný nápad.

Rok 1490 přinesl změnu. Listem krále Vladislava z téhož roku dovoleno bylo Litomyšlským, že mohli poroučeti, kšaftovati jeden každý o svém statku. Při nerozdílnosti práva města a vesnic platilo toto ustanovení pak i o vesnicích. První kniha kšaftů od roku 1492 neobsahuje sice zápisy vesnických kšaftů, ale velmi mnohé zápisy vesnických, kteří četně v městě se usazovali, jako opačně zase velmi mnozí městští se v lěch letech ve vesnicích zakupovali. První kniha vesnických kšaftů je od roku 1552 a má starší zápisy z let čtyřicátých, a té doby bylo třeba, než se nová ustavovení vžila i do konservativnějšího venkova.

Hned prvý list knihy kšaftů ab a. 1492 nese nová ustanovení :26) »Otec jakž poručenství učiní, buďto za zdravého života nebo na smrtelné posteli, což dětem poručí, málo neb mnoho, rovně neb jednomu víc a druhému míň, neb některému sobě volnému nic — to má poručenství stálé a držebné býti, když jedině poručenství to řádně vedle práva města dostatečně učiněno bude.« Když by otec bez pořízení zemřel, stanoveno tamže dále: »Zena ovdovělá, pokud stavu svého vdovství nezmění, ta spolčí se s dětmi svými, a děti také s ní, takže zemře-li které z dětí, díl mrtvého spadá na máteř i na jeho bratry neb sestry a též umře-li máti, díl její spadá na děti. Když by se vdila, tehdy na svůj díl může se vdáti, ale nic na díl dětí svých a když by dítě jedno zemřelo, když by máti již vdaná byla, díl toho mrtvého má spadnouti na jiné děti a ne na máteř. Pakliby všickni zemřeli, tehdy na máteř spadnouti má, buď ona vdova nebo vdaná, tak však, ač by máti a otčím péči a opatrování vedli o těch dětech.

Z ustanovení těch plyne: Rodinný nedíl se jimi neruší, ale dává se na vůli, že otec může kšaftovati, ale nemusí. Matka vdova dědí po dětech, když s nimi v nedílu zůstává, nejen nový díl. ale všecko s pominutím příbuzných, což bylo dříve opačně. Při nekšatiování otce zůstávají stará ustanovení v platnosti.

Stručně shrnuto, má v 15. stol. sedlák na Litomyšlsku statek bud1 svůj vlastní, za své peníze koupený, nebo dědičný, či posloupně po předcích naň přešlý. Obojí držel městským právem zákupným a mohl jej v celku nebo po částech svobodně prodat a směnit bez zvláštního panského povolení, jen když plat z něho umenšen nebyl.27) O vlastním


24) Dr. Herm. Jireček: Slovanské právo v Čechách I. str. 159 srovnává s právem staročeským německé a římské, a nedíl v nich znám je ve všech. 25) Originál v Museu zdejším pod číslem starým 5.
26) Kniha kšaftu od roku 1492 číslo 18 v Museu zdejším. Viz Vzdělá\ací přílohu k Věstníku okresu Litomyšl. 1900 str 18 můj článek. 27) Pán sám s poddaným vyměňoval. Příklady na vše ještě ze 16 stol. ve staré knize zelené velmi četné. Odprodáván často pouhý prut pole, ovšem při dědičném statku se svolením dědiců, opět za dědičný nebo za vlastní statek jinému.

Předchozí   Následující