Předchozí 0077 Následující
str. 60

Někíeré násvy součásíí starých mlýnů českých.

Podává Ferd. Pátek.*)

Jez — vodní právo mlynáře. Jest to hráz, jež táhne se přes vodu (vždy šikmo) k účelu zadržení vody; skládá se ze dřeva a Kamene: z kráčat, jáhel, pilot, kobylek vpředprsí, dubových hřebů a z hlavní stěny zvané záplava. U některých mlýnů u jezu je průplav pro veřejnou plavbu, skládající se ze dvou srubů; od jednoho z nich táhne se srub až ke mlýnským vodním žlabům. Žlaby skládají se z předpaží, hlavního prahu, sloupů, pouch, vokenic a kozlíků. Vokenice a kozlík tvoří stavidlo. Jsou-li vokenice a dva kozlíky, jest žlab rozdělen ve dva díly b o r t e m.

Kolo vodní jest buď ř e b e n á č nebo dvoukružník neb spodenky. Kolo skládá se ze hřídele, jenž jest opatřen dvěma čepy (buď »háky« nebo »lopaty«). Hřídele jsou kované zděřemi (železné kruhy). V hřídeli jsou vydlabány díry pro ramena; na ramenech je zavěšen kruh tak zvaný řebenáč, jenž se skládá z kruhu a lopatek. Dvoukružák skládá se ze dvou kruhů a lopatek. Na potocích užívá se kol bedněných, zvaných spodenky.

Na témž hřídeli je ve mlýně kolo mlýnské, »lícní« zvané; složeno je z kruhu, jehož zadní část tvoří šest pří rámků a larev, přední strana ze šesti li č nic dubových, ve kterých jsou ve stejné vzdálenosti (= rozteč) částečně vyvrtané, částečně dlabané otvory pro palce; palec skládá se z hlavy a košťálu. Hřídele spočívají na k ř í ž a 1 e, jež skládá se ze dvou remlíků a velkého a malého zhlaví.

Kobylice leží na příčce; pomocí houslí se kamenu přisloží nebo povolí. V kobylicích jsou pánviceanáraz. Tuje i železí, stopka a konec; na železí je k 1 a d n i c e, na níž jsou zděře a cévě.

Kamen (kamení) skládá se ze spodku a běhounu. Ve spodku jsou dvě kuželice, jedna kamenná a druhá dřevěná ; v kuže-licích jsou dva špunty a stojatá pružinka. V běhounu jest zadělána kypřiče, která sedí na stopce železí. Zděřsozubemje v běhounu, koš je v líhách. Koréák otřásá se při mletí a přitahuje nebo povoluje se ozubeným kolečkem. V běhounu je pružinka, jež přidržuje lýkový provaz; pružinku drží varhánky.

Aby obilí nevypadávalo, dává se kolem kamení 1 u b, Pytlík je z vlny (slovácká práce!), má asi 11 coulů v šíři; skládá se z delšího hrdýlka se železným kruhem, koženého prostředku. Druhé čtyřhranné hrdýlko připevní se do moučnice.


*) Názvy tyto zapsal jsem si u pp. Veselých, jimž náleží mlýn v Celkovicích u Tábora. Bylo by dobře, kdyby ostatní páni mlynáři doplnili neb opravili řádky naše. Pp. Veselým vzdávám za ochotu díky.

Předchozí   Následující