Předchozí 0078 Následující
str. 61

Moučnice. V ní jest pytlování se dvěma čípky, dvěma rohy avodrážkou; na rohy zavěšuje se pytlík. Na moučnici je pružina napjatá řemenem nebo provazem na zubovaném kolečku. Na pružině je připjato žejbr ování (syt*), jež opírá se o k ř í ž, v bi délku o váček. Tím docílí se otřes: hrubší melivo padá do násypky. Pod moučnicí stojí truhlík na šroty; kromě toho větší kašna na míchání mouky a krupice.

Hranice moučná skládá se z hlavních trámů, tak zv. moučného trámu (moučnice), ze s v o r u a sloupů, jež drží celou tížt hranice a kamenu.

Ku zdvihání a křesání kamene slouží klesl ě, voškrdy, na-pažovaeí dláto, sekera »šum herka«, válec dřevěný v prostředku vyříznutý, jedno pachole ozubené ke zdvihání běhounu a jedny líhy; dále p 1 o c e k (menší palice) a pemrlice na oseká-vání kamene.

@NZ@Časové zprávy

* Alois Jirásek, školní rada, vážený náš spolupracovník od prvního ročníku, dovršil dne 23. srpna t. r. padesát let svého života. Redaktoru Českého Lidu bylo dopřáno pod předsednictvím AI. Jiráska pracovati v nezapomenutelném kroužku »České chalupy« na jubilejní výstavě r. 1891 a pak v kroužku »Selské síně česko-moravsko-slezsko-slovenské« v Museu království Českého. Vzpomíná horlivosti a všestrannosti Jiráskovy, nadšení pro studium lidu našeho, jímž se pilně a soustavné obírá, jak vedle ostatních prací svědčí řada článků, otištěných také v Českém Lidu a pak odtud v Sebraných spisech. Český Lid druží se



v upřímnosti k těm, kdož přejí AI. Jiráskovi dlouhého věku a žádoucího klidu k další záslužné práci, s prosbou, aby posavadní náklonnost a sym-pathie nadále Českému Lidu zachoval.

* Osobní. Redaktor Českého Lidu Dr. Čeněk Zíbrt byl jmenován korrespondentem c. k. ústřední kommisse pro výzkum a zachování uměleckých a historických památek ve Vídni. — Anthropologická kommisse Akademie věd v Krakově zvolila téhož svým členem.


*) Buď jednoduché nebo dvojité (latina).

Předchozí   Následující