Předchozí 0105 Následující
str. 88

čeká, dyš jí nikdo nepozdraví. Kejchla po druhy a zas jí nikdo neřek': »Pozdrav Pánbů'«. Zloději bylo jí líto. Kejchla potřetí a z rodiny mlyná-řovy jí zase nikdo nepozdravil. V tom zloděj za okny rychle zvolá: »Pozdrav Pánbů.« »Ideš to Pánbů,« odpovídá cera a byla zachráněná. Dyš viděl, rač nás Pánbů' chránit, čert, že ceru mlynářovu nedostane, dal zlodějovi takovej pohlavek, až se svalil na zern a byl bej sebe. V tom se začal takovej chramost a řmot, tak že se celej mlejn začal tak třást, až mynář a všichni byli bej sebe. Nejdřív přišel k sobě zloděj — skřísil mynáře a všecky, a řek' jim, co se stalo. Dyš se mynář dověděl, že mu zloděj jedinou dceru zachránil, dal mu nejen koně, kteryho mu chtěl zloděj ukráct, ale i ceru za ženu. Zloděj byl potom hodný člověk.

Tak vypravovala matka ve Výhni u Velešína dětem, aby byly uctivé a pozdravily každého, kdo kýchne: »Pozdrav Pánbů'.« Toho také tímto vypravováním dosáhla lépe, nežli kdyby sebe více to byla přikazovala.

Z lidové kuchyně české.

Z Kozákovska podává Josef Brožek.

Na kyselo se zadělává, buď se vezme trochu kvasu, zadělává-li se na chleba, ulije do hrnka, nejlépe hliněného, nepolévaného, neboť v něm lépe kyše, přilije se vody, přidá žitné mouky, (vejražka) zamíchá, načež hrnek se obváže vlhkou »klocou«. Za dva, tři dny možno kyselo vařit. Není-li kvasu, dá se do zádělu z mouky a vody, chleba kousíček.

Vodovka s česnekem, někde bez něho. Jeli s česnekem, oloupá se tohoto několik stroučků, rozkrájí na kousíčky, dá na mísu a se solí se lžicí rozetře. Nakrájí se na to tvrdého chleba, polije vařící vodou, dá utlučeného pepře, omastí, a s bramborama (s bandorama) jí.

Hop do vody. Na plotně vaří se hrnec vody. Hospodyně uleje do malého hrnku studené vody, dá potřebnou čásť mouky, dobře rozmíchá, a vlije do vařící vody, stále míchajíc. Potom nechá chvíli povařit, osolí, omastí a zakvrdlenka je hotova.

Anči oka vaří se tak jako zakvrdlenka (či hop do vody), jenom že místo vody na »záděl« bére se mléko, a to buď dobré nebo skysalé. Z tohoto jest lepší. Do obou polívek dává se >vocet,* a též pro chuť přidává »koprel« (kopr).

Strouhaná. Na vál (stůl) dá se něco mouky, do té rozmíchá se vajíčko jedno, dvě, a utlačí se z toho tvrdé těsto, jako na nudle, načež se na struhadle strouhá. Potom se zavaří. Tak se též dělají »drcenky«, jenom že se těsto tak silně nehněte a nestrouhá, nýbrž v rukou hospodyně na drobné »fuflíčky« rozdrtí.


Předchozí   Následující