Předchozí 0108 Následující
str. 91

Lhotščí chasníci z prvšku zahledali jaksi na měščáka. Ale dyž si z Machalovým Jozefem zašed k ním a dál sa s němá do řeči aj do zpěvu, skamarádili sa. Enom dyž potančíl ale třikrát jedno za druhým z Marýnú Machalovu, nadhodil mu Machalů, aby čídíl raci tanečnice, až z toho néni nějaká škříčka. Veť už aj chasa začala zpívat:

Červené jablýško jak vyšňa,73)

moja galánečko, šidíš ůa.

Daj pozor

na sebe,

abych neošidíl já tebe.

Janek věďél, že to néni súcí, leč nebyl z inýma oznatý. Ale potom už čídíl74) tanečnice jednu po druhéj. Enom že z Marýnú Machalovu tančil přeca najrači.

Tetky, co seděly na lávě pod kamnama, čekajaci až jich nedo počastuje, lebo nájposledy aj vezne do tanca, pravily si, že by to býl pěkný párek.

A co je to za chlapíka?

Ja, nevím, cérko. Jakýsi měščák. To si beztoho Machala pozval na hody. On sa dycky tak hoře drží.

A tetky měly dobré oči. Svěčalo to Jankovi z Marýnú. On dobře urostený jak mladý buček, kaštanové vlasy a modré oči, ona

. . . děvečka šumná, hezká, líčka červené, očička černé jak tá trnečka.

Takové děvčice rostú enom v horách při bystréj vodě.

Janek sa zahleděl do těch očí tak, až ani si nevšímal, jak za hodiny míňajú. Ani nezbadá!,75) jak sa do hospody natrúsili76) křivačkáři z Liptála, lebo jich ani neznal, enom jednoho, Pichúra, vídával na jar-makoch. A to býl takový chlap neohřápaný :77) hlavsko jak Holofernes, vole jak pančocha, na hubě mu čert mlátil hrách78) la na líci mjél šev,79) jak mu dysi hubu rozškrkli80) při bitce, lebo to býl kmasoň.81) A ten istý Pichúr uchytil Machalovi tanečnicu při »točenéj«. Machalu to žhrao hrubě, tož si šuškal cosi s chlapíky na síni.82)

V téj Pichúr staňaci si před muziganty dál si zahráť. Potom si stúpíl s tanečnicu do prostřed! kola a zavolá!: Křivačkáři,83) sólo !

Ale už stál Jozef Machalů protivá něm s tanečnicu v kole.

A co ty si za křivačkářa? obék84) sa naň Pichúr.


73) V Čechách zdá se višně pomalu vyhynou. Znají už jen protivné vajksle, kouří z vajkslovek a píjí vajkslovku Když jsem se jednou ptal, proč se tohoto německého nizvu užívá, bjlo mi řečeno, že se tím — lépe naznačí rozdíl. Třešně a višně prý si lidé pletou. 74) střídal. 75) napozoroval 76) povlovně vešli, po chvílích, jeden po druhém. 77) neohrabaný. 78) t. měl doličkovatou tvář od neštovic. 79) jizvu. 80) roztrhli. 81) rváč. 82j Předl, na značí zde uprostřed. Pod. na izbě neb na prostřed izby. 83) Křivačkář — výrobce n. prodavač kriváků (kudel). 84) osopil.

Předchozí   Následující