Předchozí 0109 Následující
str. 92

Já su takový křivačkář, co kuje pěsťú po nosi, casnovál85) sa Machala a poručil si: Lhocané, sólo ! Lhocané sa vhrčali do kola mezi křivačkáře. Préj : Do nám to zaporučí?

Ja nežab sa, ty žabnálu,86) vyškéřál87) sa Pichúr a ždurýc do Ma-ehale. Ten sa zapopletáí,88) ale pusťaci tanečnicu dráp znenadohy89) Pichúra a molázg90) ním, až sa roztah jak mokré těla a zvžftíi ešče ale tři křivačkáře jak zapackovál.91) Ale Pichúr byl hněď na nohách. Rozkročaci sa naplúl si do dlaní a zařval:

Tož co? Kerý kerého ! A zabasovál.

Býl červený jak kohút, že ním Machala uderýl o zem, až tak zípáí..92) Ale šak mu zdlábí gágor93)! Skočíi po Machalovi a už byli zápasy.94) Křivačkáři jich nechali, enom zdřžali Lhocany a tož tak sa s němá trtožili.95) Roby de kerá utékaly do světnice a kuchyňú na dvůr. Tož gazde viďaci to, honem do šenkovně, »dělat pořádek«. Machala chťéi odtrhnut Pichúra od syna, ale kerýsi do ňho ždúchnúl, až odleťél ge dveřom. Tož vychyťaci hospodském u šentyša žilu zasej zpátky do toho kubka a začal z chlapy zarábjať.96) Mígala z Jozefem smyčili už Pichúra ven, malučký Zrotál sa Pichúrovi nosíi po zádoch taják opíca na čavě97) a mastil ho pěsfú po hlavě. Na izbě býf jeden trtol. Muziganti viďaci, že ide do tuhé], vyházali ištrmenty oknem a pozvyskakovali za němá.

A tož co ! křičál Machala. Máme hody pro křivačkáre lebo pro sebe ? Běžte si na fryštacké.98) Všeci křivačkáři hybaj stuocel! A mastil křivačkáre žílu hlava nehiava. Súsedé mu pomáhali dělať pořádek. Jevják — takový zembúch, 99) ale ruky mjéí jak kladiva — býl krchňák, 100) tož v pravéj držál fajku a kúříl taják na besedě, a dyž sa k něm nekerý křivačkář nablížíí, tož krchaňú de ho dráp, tu ho dráp, třeba za líco, taják kléščama, už sa mu nevyšprt,101) a cholást102) ním do síně. Ten už býl rád, že sa dostane ven. Ale na podsíňku103) stál ešče Mígala. Ten býl zas jak Golijáš, chlap do tla a nemoh sa v izbě dobře oháňať. Tož si utrh špingl104) z plota a dyž nekerého vyhodili, préj : Tu máš na dobru noc a pozdravuj doma! A mykýc chlapa po chrbetě lebo po iebeni105) — taják mycáka106) — šak jednak sa udrží.107) Ten enom zamrčál a zdřhál hoře dědinu.

Dyž byli křivačkáři vykumfovaní,108) tož muziganti, co byli skovaní na dvoře, zasej sa vystasili109) aj s ištrmentama a hraja 110) začala poznov.


85) kasal. 86) Žabiť sa — naparovati se. Z toho přezdívka žabnál — žabec. 87) vysmíval. 88) zapotácel. 89) z nenadání. 90) Molazgnúť někoho n. někým — silně uhoditi. 91) klopýtnul (mhou o nohu.) 92) zípať — zeti. 93) smáčkne chřtán (opovržlivě) jinak: hrtáň. 94) ve křížku. 95) tahali. Trtol — tahanice.96) zacházeti (špatně). Žila — liýkovec. 97) Čava — velbloud vůbec. 98) To sa smějú, že Fryštačané majú hody v advente a hrajú na nich drmle. Drmle známy jsou v Čechách pod jménem „brumajzl" (vyrábějí se v Cecboněmcích). Tento hudební nástroj skoro úplně už zanikl. Nyní přišly do mody hudební nástroje pro děti, jež nevyžadují umění, ale svými jednotvárnými, nemelodickými zvuky působí strašlivé na sluch. 99) neb ozembúch — malý, zavalitý člověk. 100) levák. Kr-chaöa — levačka. 101) nevyklouz mu. Kyba sa vyšprtne z hrsti. 102) pleskl. 103) podstřeší před síní (ohrazeně). 104) plaňku. 105) hlavě (zhrub). 106) králíka. l07) t. rána. 108) vyzbytí. 109) objevili. 110) hudba k tanci (žertovně).

Předchozí   Následující