Předchozí 0111 Následující
str. 94

Janek nevěděl, co má na to řécť.

Mynářce sa lúbilo, že ten Křúpaiů chlapík tak ponáhlá dóm a že sa enom na mocnu moc dát zdržať. Ani nevyváďáleJitupin, taják ti ostatní ani sa neožvantál.122) Hodný je to chlapík, náležitý, ňiyslela si a bluskla 123) na Marýnu. A cérky iďaci dóm, chválily si Jánka, že umí pěkně tajč.

Starý Křupala už býl stanuty, dyž synek přišel dóm. Chodit po dvoře.

Ty si ně skorý124) pták. Ja sem myslel, že sem skoro stanul a ty's stanut ešče skořéj — hned' včera ráno, smít sa synkovi. Ale byto viděť na něm, že je namrzutěný.

A to sem ostál ve Lhotě u mynářů na hodoch. Na mocnu moc ňa tam držali, nemoh sem sa jím opleť. Pravíi mynář, že by prodal ale tři žochy vlny, tož že byste sa tam na ňu mohli podívat

Tanu nevím, rozmýšlát starý. Až jak utržíme na jarmace. Máme ešée ale na štyry kuse, a sukno leží v presi; do ví vyprodáme-ji do vesna to, co máme nadělané.

Tatik synovi už nehřešil, držát naft a vidět, že ho to aj samého mrzí.

Ale v kuchynných dveřoch přivítala synka matka : Dežs býj tak dhího pro Pána Boha? Pottúkáš sa po nocách jak zlý125) pes. Desi těs labovál.126) Co my sme sa s tatíčkem naměli o fa strachu. Ani g večeři nepřikapeš.127) A takové dobré kvaky128) sme měli na večeru. Aj sem ti nechala na pécce129) a pořád' očkávám, očkávám ... kohútí zpívajú . . . Včil už nebudu stať za nic. Abych jich dala prasati. Lešti toto néni škoda téj opravy.130)

Ale dyž ňa od Machalů nechtěli pustiť, výmluva! sa synek poznov. Byíy tam hody včera.

Ja tak, pane ! Tož to tys býl u muziky. Vytáčáts ty selské robska. Ešče aby si's přines kuří řitě131) lebo nějaký hostec.132) Tak sa zahajovat! — městský chlapík.

A co myslíte, že tam byli jacísi handrláci.133)

Janek vyzlečaci kabát přehodil ho na stoličku a z kapcí pršafy vdolečky na zem.

Hanča vezňaci jeden nakúsila ho.

Sú černé, pravila, a je v nich málo másla —¦ jak húžva. Takové osúehy.134)

Enom abys dysi nezedta přistúpja nohů12) — paničko, okřík ju bratr.

Matka dávala synkovi snídaní. Nemjét hruběj chutě doňho.

Tys tom šak vyplatil, jak žába ořechom.12) Myslimtě sa ti chce spať, pravila mu matka. Já ti povím, co. Lehni si do světnice, aby v izbě


122) neopil 123) mrskla zrakem, pohleděla. 124) časný. 125) zkažený, vzteklý. 125) pil, hýřil 127) nepřijdeš (zhrub). 128S) turín. 129) Pécka, místo mezi kamny a zdí (nad topením). 130) Oprava — omastek, sůl a koření. 131) bradavice na rukou. 132) Hostec — osutina jistého druhu. (Na Bokslavsku; oučesy.) Hostec je suchý a mokrý. Od mokrého je dobře kúřit 133) hadrníci. 134) Osách — placka bez másla z pšeničného těsta.

Předchozí   Následující