Předchozí 0132 Následující
str. 115

Laši oblékali bruncleky z modrého sukna obyčejného. Bruncleky tyto podobaly se »hulánským a pruského oficíra« a měly klapy od brady až dolů. Na předu leskly se dvě řady kneflí. Klapy se v létě otvíraly a v zimě zatahovaly.

Na brucleky oblékaly se župice z hrubého černého nebo tmavomodrého sukna. Valašská župice podobala se našim sosákům, jen že měla stojatý límec a nebyla vystřihnuta. Mohla se zapínati knoflíky (i stříbrnými) od hrdla až po kolena ; též rukávům v zápěstí nescházely knoflíky. Některé župice měly dvě řady knoflíkův a od každého splývala putlina či čaprok modrý jako chrpa. Po bocích v zadu umístěny byly hluboké kapsy. Knoflíky byly zvící lískových ořechův a zašpičatělé.

Laši neměli župic; místo nich užívali špenzrů*) se šostky v zadu. Někde špenzr foldků neměl. Špenzr sáhal poníže pasu, byl barvy modré i černé. Šil se ze širokého hladkého sukna. Ve vrchu měl límec a klapy jako brunclek. Spenzru z bílé sivé ovčí huňky, jdoucího až po pás, opotřebovali zhusta čeledínové. Župice byla slavnostním oděvem ; na Fryštátsku jmenovali podobný oděv kaput rok. Jako památka na tento šat zůstalo pořekadlo : »Rok do roku v kaputroku.«

Myntlík byl špenzr foldkovaný ; župka, menší kabát, sahající níže než brunclek, podobala se grytce na Opavsku ; měla po kapse na bocích. Holovila se ze sukna světlobarevného.

Laši neměli huní, nýbrž kabáty delší než špenzry, zvané pulři-fuvky s límcem ;zato u Valachů huna byla podstatným kusem šatstva. Huna sahala až pod kolena, podobala se slovácké haleně, jenom že byla v zádech užší; hotovila se z ovčí vlny. Huně bývaly ovroubeny červenou šňůrou, obšitou červenou nití, zvanou drak; zapínaly se háčky do babek.

Plošť až s desíti límci, později jedním bez rukávů, nosívali jen zámožní; chudobní byli rádi, když se zmohli na nějaký kožuch. Měli-li přece nějaký, tož byl toliko s jedním límcem.

Valaši obouvali nohavice, Laši galaty. Nohavice šily se dle'uherského střihu úzké; barva jejich byla tmavomodrá jako župice. K tělu připínaly se pasem do nich nahoře vloženým. Na životě měli lacek'(též vratká, dverka); na všední den rozpur otvíral se z boku od pravé strany. Sváteční nohavice byly ze sukna, všední — plátěné. Na zadu nohavic vyšito bylo srdce, aby se značila všitá šňůrka. Široké galaty vkládaly se do bot. Dávnější mužové obouvali do vysokých bot bílé punčochy, vyčnívající nad holenky, k nimž krátké galaty se připevňovaly.

Valaši pokrývali nohy buty jen ve svátky; říkali jim uherské. Sahaly až do půl stehen. Na předku poníže kolena visel čabrok (černý střapec). Šily se z kůže skopové, jejíž lícní strana obrácena byla vně. Čižmy podobaly se nynější obuvi komisní a byly majetkem chudších. Na všední den užívali Valaši krpců, které jsou u Lachů v opovržení jako papuče. Krpce prý jsou andělská obuv, ale čertovo spad-


*) Špenzry oblékali na Opavsku.

Předchozí   Následující