Předchozí 0133 Následující
str. 116

nutí! Krpce připravují se ze svinské nebo kravské kůže. Z jedné kůže svinské udělá se až deset párů krpců.

Než se někdo obul do krpců, navlekl nohy do huněných kopyc. Kopy ca jsou huněná punčocha. Pasekáři mají 4—10 ovec, honí je na pastvu až do Mohelnice na Moravku ; ovce tyto poskytují jim vlnu na kopyca. Též za práci tkalcovskou dostávají horalé vlnu od uherských Slováků. Kopyca mají na boku rozpor a zapínají se háčky. Krpce připevňovaly se k noze černým řemenem, zvaným novlaky. Krpce se nosí posud : v krpcích se chodí jen do role a lesa, do kostela v botách Do lesa berou gazdové hovězí krpce, pacholci svinské.

Stařečkové někteří obouvali na nohy zahalené bílými punčochami až po kolena střejíky, na nichž bylo pozorovati černou nebo červenou atlasovou mušku (střapec). Též známy jsou uherské baganče, slovácké to krpce, a cukle, dřevěnky (Si Hamry.).

Místo spoď'náků užívaly se někde, komu dlouhá košile nestačila. obnošené nebo všecní nohavice a zvaly se podzuvky.

Valašský kožuch i lašský měl formu jako župice ; byl žlutý, černý nebo bílý. Kožuchy dosahovaly pasu neb až po kolena, kupovaly se v městech. Bílé kožuchy opatřeny byly černým límcem vlněným, široce přeloženým, a byly v domácnostech toliko zámožnějších gazdů.

Pás zapínal se v předu na dvě nebo tři prasky. Byl z červené ozdůbkami opatřené kůže, zšíří dlaně.

Valaši stříhali se krátce; jen v týle nechali si dlouhé vlasy až přes límec jako staří Hanáci i někteří nynější u Kroměříže. Na čele si vlasy podstřihovali, by nepadaly do očí; neměli p ř i n d i 1 u (poutce). Laši se stříhali víc po módě, nosili dlouhé vlasy, ale sčesávali je přímo do čela, netrpíce v týle delších.

Kroj ženský.

Valašky i Lašky věnovaly nemalou pozornost účesu vlasů. Svobodné si pletly vlasy do jednoho v a r k o č e, na jehož spodek připínaly stuhu dlouhou, na tři prsty širokou? Zprvu činily si přindil, bruzdu; vdané a závitky též rozdělovaly vlasy přindilem, avšak v týle splétaly vlasy na dvě části a ty skroutily do obruče a ovinuly kolem hlavy.

Valašky na hlavy dávaly čepec, Lašky copky (na Opavsku karkule). Bílé čepce opatřeny byly na předka zoubkovanými tkanicemi a barevnou šňůrkou ; copky byly mnohem větší a nad čelem měly sfaldo-vané tkanice, jež sahaly až pod bradu. Pod bradou se zavazovaly. Denko copky bývalo více méně hranaté a někdy vyšívané. Copky se kupovaly ve Frýdku, v Mor. Ostravě až za 5 zl. Za zimy dávaly se na hlavu zimní copky se sivými bortami, šňůrami a mašlami jako na Opavsku. Jednu dobu zavazovaly si v týle na hlavu na čepce veliké vaperové šatky, a sice tak, aby zůstaly veliké konce Šatky chlubily se v rozích značkami


Předchozí   Následující