Předchozí 0135 Následující
str. 118

Jak Valašky, tak L a š k y odívaly se kožuškem téže barvy jako špenzr. Premky byly ze sivého baránka. Kožušky lašské nebyly lak parádny. Knoflíky u kožušků byly jako u mužských. Kožušky se také obšívaly.

Pančochy vlněné, tmavomodré i červené, černé na nohou sfol-dovaly se od kolen až po kostky. Na kostkách byla řada čárek červených na pozdél. V létě nosívaly se bílé pančochy, to se ví, že jenom ve svátek.

V a 1 a š k y_ chodily v k r p c í c h ; jen o slavnostech ve střevících "jdoucích do půl nártu. Čaproky na nich byly černé. Laäky nemohly krpců ankviděti. Později nastaly b an důry, rovné to střevíce bez podpatků, ale tak ušité, by se na ně mohly podkůvky přibiti.

Valašky zaodívaly se při úvodech, svatbách, pohřbech do obdélníkových o b r u s ů, L a š k y do v y 1 ň u n k y na kříž přeložené. Obrusy či plachty zahalovaly bedra a splývaly až pod kolena; byly vyšívané na okrajích.

Ozdobám na krku pravilo se lancušky (stály až 20 zl.) nebo poťorky korolové (granátky, perly).

Z mužského kroje až na krpceakopyca, jaku Valachů, tak Lachů nezůstalo nic; nyní chlapi nosí podzuvkyT galata, košulu, vestu, kabát, blůzy, copky, kaškety se šiltky. Na Salajee, Lomné, Jablunkově, nyní k polským osadám čítaným, zachovalo se starobylé pojmenování: košula, galaty, guňa, kopy ca, krpce.

Ženy sobě uchovaly toliko čepec, ale i za len mladé roby se stydí. Místo čepce sametovou šňůrkou obtáhne hlavu, by bylo-poznati, že vdaná. Nynější názvy jednotlivých kusu šatů ženských jsou tyto: šatka, fybetky, rypsunky, kalmušky, bachořunky, íacalík, košula, lajbík, labíček, bruclek, spodnica, íeknica, šaty (sukně), fortuch či zápasnická, jubky přestrané (nepřiléhavé), jakle upnuté. »Ve Frýdku nosí se-po městku, na venkově po valašsku,« pravila mi loni stařenka.

Z lidopisných sbírek Fr. Bartoše.

Špírek.

Ve vesnici Střebětíně u Letovic sloužil v jednom statku čeledín jménem Jakub, a ten měl špírka.1) Špírek udělal za Jakuba každou práci, ale za to musil mu vždy při obědě jednu lžíci jídla hoditi pod stůl a teprv druhou sám požiti.

Časem Jakiibovi špírek se omrzel; hryzlo ho svědomí, že se spolčil se zlým duchem, i prodal ho komusi. Ale špírek vrátil se zase k Jakubovi. To se opakovalo několikrát, až kdosi Jakubovi poradil, aby zavázal


1) = špiritus, skřítek, šotek.

Předchozí   Následující