Předchozí 0171 Následující
str. 154

pekli si na vánoce „pletenici", na kterou si před tím třeba dlouho předli, soukali nebo tkali. Od ní nechal se kus těsta na štědrovečerní »bochánek«.

Dlouhá Třebová kolem *r. 1870- Polévka houbová, jahelná nadívanina (t. j. jahelník) s houbami, hrách nemastný a neslaný, odvárka nebo ovocovka (tato jest sprostší, bez hrozinek a mandlí, bývají v ní i hrušky plané a křížaly), posléze ořechy a jablka.

Pří vrat u České Třebové, dříve i dosud. Polévka zapražená, jahelná nadívanina s houbami, ale nemastná a neslaná, rovněž hrách nemastný a neslaný (byl-li místo nadívaniny), pak placka nebo jiné nebo nic.

Kozlov u Česká Třebové v téže době. Polévka kadlátková (t. j. s celými švestkami a s hrozinkami), do ní nadrobená pletenice, dále houbová nadívanina, ovoce. (K nadívanině té se uvařily jáhly zvlášť a houby také zvlášť, ty se potom rozsekaly, s jáhlami smíchaly, hodně omastily a nato teprve pekly.)

Párník u České Třebové. Podobně jako v druhých jmenovaných obcích, jenom ne pletenice, tam žádných nikdy nedělali, místo na nich, placky.

ČI upek u Litomyšle. Krupková nadívanina s houbami, odvárka s koláčem (t. j. plackou), ovoce.

Dobrouč a Čermná u Lanškroun a. Hrachová polévka, nadívanina s houbami, placky, ovoce.

Herbotice u Lanškrouna kolem r. 1840—50. U nejchudších aspoň houbová polévka s kroupami a brambory. Kde prostředky dovolovaly, též nadívanina jahelná nebo krupková též s houbami. U zámožnějších i jiné.

Doslov. Ukázka tato ze prostších rodin vzatá, t. j. z chalup, i menších statků v, nasvědčuje, že houb y byly všude. V Herboticích, bylo-li některý rok málo hub, šetřily se vůbec, jen aby se jich dostalo na štědrý den, a tu jich bylo žádoucno hojnost. V Kozlově, neuvedly-li se houby, stýskali si: „Co budeme míti na štědrý večer?« A tu vem, kde vem, hleděli je opatřiti. Vůbec se nazývají jídlem v ten den nevyhnutelným. A proč? V Kozlově myslí, že prý jest to postní jídlo. V České Třebové slyšel jsem i legendu, že P. Maria se sv. Josefem na cestě do Betléma vešli do jednoho stavení, kde bydlela vdova, která neměla ničeho, čím by je uctila než houby a ty jim předložila. Hrách pro své znamení („kalich") jestjídlo symbolické a proto v ten den z většiny nevyhnutelné; ale má se jísti, nemastný a neslaný, protože Kristův kalich byl též trpký. Odvárka nevaří se obyčejně celý rok, až na sv. Tomáše a té se nesmí dříve okusiti, až na štědrý večer. (Č. Třebová dosud.) Kde nadívaninu hodně mastili, to dělo se obyčejně k vůli čeládce, aby nereptala.


Předchozí   Následující