Předchozí 0194 Následující
str. 177

Na schodě.

Napsal J. M. Siavičínský.

Vnedělu pravila Křúpalka synkovi: Oh, dež to napsat', žes ty dnes ani po hůře neštragáí.l97) Už ťa to holubjářství omíňá.198)

Na drahý- týden si Janek myslel, že holubi budu už přižhratí. Chťéi sa s němá pochváliť a pustil jich. Holubi chodili chvílu hen sem tam po hřebeni, otáčali sa a zas k sobě, povrkovali si a zas od sebe ; potom sa zeáli a jak by sa uřekli, naraz schytaci sa vyletěli nauzvýš. Zatočili sa a hybaj ge Lhotě. Janek sa poškrobál za uchem a myslel si: Počkajte, šak podruhéj já na vás vyzraju.

Ja, mjéTs jím podsoliť pod ocásek, smíia sa mu Hanča.

Večer sa holubi nevrátili.

V nedělu po téj sa výpravo Janek zas do Lhoty za holuby.

A dyť sá dnes hody, pravila mu matka. Budu stínať barana.199)

Ja, nechsi, šak já sa večer vrátím.

Enom ně tam zasej tak dtúho neostaň, ty čučálku.200) Šak nevím, co ťa tam tak táhne, dyž tam ideš jak na med. Dyť by ti ty holubiska mohli poslat Já sa enom bojím, že sa tam zabudeš, že sa neodpravíš201) zas do rána.

To je věc možné než né, pravíí Janek. Ale viďaci, že maměnka to myslí naozajst, přiřek : Veť to já sa tak směju.

No, enom aby nebylo ze špásu naozajst.a02)

Až odešel, teprú si matka zpoměía, že ani nedělních šatů si nevyzlék, že šél, taják chodí do kostefa. Na nic nedbá ten synek, pravila si. Kam203) větr, tam píášč. To je s těma děcky!

III.

Na mostě pták,

pod mostem rak, ve vodě ryběnka, v okénku panenka: tú já mám rád!

Dyž přichodí! Janek ge lhotském mlýnu, viďél už odzdaleky voláče vážiť sa na hřebene. Povolávali: Avavrkú, avavrkú! taják by sa mu vy-škéřali.


197) Štragať sa (štrachať sa) — namáhavě se vléci (o churavém, sešlém člověku). Choditi nemotorně neb namáhavě a vrážeti do předmětů, zvláště, když se něco nezručnébo nese. Ja, budu sa já s tým na Mru štragať. 198) omíjí, přestává zajímati. 199) Řezníci ve václavské hody stínávali barana Voďúvali ho z muziku opentleného po městě, potom bo uvázali g něčem na dvůr, a tož muzika jím hráia a ten, co mjéi stínať, kole toho barana skákal. Jak hlavu sťál, napichju na paloš a zas skákal a muzika mu hráta. Potom dělali z barana guláš. Ktrémsi potojovali baranovi ten krk, a on ho nemoh sťať 200) dřepidlo. Gučať — dřepěti. 201) Odprati-viť sa: odjinud domů; vypraviť sa: z domu jinam. Avšak: Odpravili sme dívku — vyzbyli jsme ji z domu. 202) že žertu do opravdy. 203) bohemismus.

Předchozí   Následující