Předchozí 0195 Následující
str. 178

Ó, vy sloty, praví} si Janek, šak já to s varna včil ináč zaonačím.204)

Marynu zaslal na podsínku, zahlédla ho kucbynným oknem z druhéj strany, jak přichodíl Pravda si idete pro' holuby? ptala sa ho. Jak přiletěli, hněď sem vědéřa že přídete. Ináč byste zaledvá205) byl k nám našel cestu, pravda-ji?

A tož proč?

No, nic by vás sem netáhlo, pravila Marýna, hledači si na střívě, jak v nich hýbe prstamn. Šak ste nepřišéi ani na podhodky, a zvali sme vás.

Janek nemjél dy řécť jí na to něco, lebo mynářka, učujaci v síni řeonovať, vyšla a vítala ho. Pobízala ho do izby. Dnes že nemajú beztoho iných hosťů, lebo císařské5) hody ty sú všade jednym dnem.

Mladý Machala být doma aj Kačena. Mynář býl výítý u stavuT po-dívať sa — desi voda uchodila — ale brzo sa vrátil.

Musel tam ale206) dosi bodiť ponad stav živého stříbra3*7) pravil. Šak pořád držái, jak helvícká víra. Dycky je věcéj takových lidí, eo s člověkem zmířajú208) zle, jak těch, co dobře.

Mladý přiváďál pořáí řeč ha holuby, starý by sa zas býl rád zdo-věďél, co počuť v městě o téj vojně. Býl tu tofkaj krajánek, tož vykládal, že Rus sa bije z Engličákem a Machala by byt rád vědéí, kerý kerého.

Janek pravil, co věďél. Z toho zas Machala začal klnúť na nové dáňky. Beztoho už je téj oplaty na ďáchy, brzo to bude, jak ten slepý míádenec prorokuje, že aj z metly2"9) sa bude platiť, na mu milovanskú !2I°) A tož potem, dyž to zbířu, nekeří ešče sú na mna zlí, taják dybych já to zmýšlál. Napomínat — je zle, nenapomíná-ji člověk, aby to dosadil. Šak už sem toťkaj pravil v sezená: Už fia s tym nenamřzajte211) a zvolte si nekerého mladšího, lebo už su v tom devět roků, tož jak fia ešče jednúc zvolíte, musíte ňa potom daf na penzí. Já, préj, enom ostaň, dož to tak zastane, jak ty, préj umíš aj německy. Jářku, tak strča hlavu pod necky. Což, proďať bych já sa Němcovi nedál.

Machala sa naučil trochu německy na vojně a ledagdy sa s tým rád pochválil. Židovi Berglovi pravil po moravsky Kopeček. Na úřad hřešil, že má s tym člověk leda trochu oštery.21'2) Chytíja-ji zloděja, přídú s ním na starostu, z vandrovným na starostu od verglářů,213) točeničářů214) a všelijakých komedyjantů sa nelza opleť, a dyž sa něco podaří, tož to strčíja na starostu. Dobře má ten váš tatíček, že nechce byť v ničem takovém.

Ale takto Machala přeca enom si na tom zakládal, že je starostů. On rád tak všecko zhodna a zahodiť by sa nebyl dál zanic. Baranicu ne-kúpíí od215) patnásti rýnských, astragánku, šak býl v ní jak granatýr, a za fajku dať pěťák to mu bylo nic. Na pěknú fajku on držál.


204) zařídím (ze slovenčinv). 205) sotva. 206) snad. 207) rtuti. 208) Zmířať zle z někým nebo: zmířať na zlé (vůbec) — směřovati, zamýšleti. 209) kostete. 210) t. hríšnú dušu, což se eufem. nedodává. 211) neomrzévejte, neobtěžujte. 212) potíže. 213) flašinetářň. 214) Točenica — kolotoč, vír větrný. 215l ) níže.

Předchozí   Následující