Předchozí 0242 Následující
str. 225

Na schodě.

Napsat J. M. SI av i čínský. @P@IV.

IV.

Všeci ludé povídajú, že sa já neožením, že sa já neožením,

a já už mám galánečku, jak by ju okořéníi, jak by ju okořenil.

V pondělí při siúnca východu odešel starý Křupala do hor.332) V Je-dličníku bylo licitací na vršáky.233) Hanča zrána měla pořáď jakúsi šuehtačku a34) -v izbě, až k poledňu šia vystruhovať235) kravám.

Míadý snúi osnovu. Matka škrobala zemňáky na oběd. Vysedla na synka z hubu. Préj, ani sa nepřevlečeš a hupkem hybaj desi na galandu v nedělních šatoch. Chodíš v tom pořáď opantaný, jak vlk v koži. Patří -ji sa toto, íť v tom do tančule v čem do kostela.

Sak sa jím nic nestalo, výmluva! sa Janek.

Ja nestalo. Máš kabát ešče včil jak bachor.236) Dež to bývalo prvéj Suť, aby šel chlapík v těch šatoch k muzice, co chodí v nich do kostela. To sem si já o tobě, synku, přeca nemyslela, že si ty tak boha-prázný. Dyť to nedělá enom Francek Maděru a Antoš Cvajků. A ti iných šatů nemajú. Chodíja v tom, až to s nich spadne jak z hada koza. A potem — íť v císařské hody tanoiť do dědiniska, měscký chlapík. Je-již toto súcí — až súcí! Takovú hanbu si udělať, tak sa zahodit Dyť je to g hanbě svítnéj.

Mladý byl s tichu dušú a snúl a snů}, až fajfy23rj rechotaly238) na snovadlicách. 'i39) Naraz zastavíí snovadla.

Maměnko . . ., začal bojazlivo, ostaňaci za snovadly, 24°) aby mu matka neviděla do očí.

Křúpalka očkávaJa, co synek řekne, ale on hleděí do okna a nepravil nic.

Notož co chceš?

... já bych sa oženil, dořek synek, nepřestávaja hleděť do okna. Myslel si: nech už to dopadne, jak chce.

Matka podvihňací híavu hleděla na synka šparama241) přes osnovu. Zdálo sa jí, že dobře nezačula. Otřela si malíček o zástěru a odhrňaci si šatku z uší ptala sa, nedovířavo sa usmívajaci:


I3Í) do lesa. 233) Vršáky — vršky stromů, kter«* zbudou pK dělání klad. i3)) Šuchtačka — nepatrná, nevýdělečná neb loudavá práce. Co sa s tým dotel žuchneš? a35) vyškrabovati hnůj. í36) t. mokrý. 287) Fajfa — velká cívka s kolečky po obou stranách. Cívka — cívka s kolečkem po jedné straně. 23S) hrčely, drnčely. 239) Snovadlice — stojan na fajfy. 21°) Snovadla pl. t, čtyrrohý skřížený rám na snutí osnovy, zvýší od podlahy do stropu, otáčí se ve směru vodorovném 34') skulinami.

Předchozí   Následující