Předchozí 0290 Následující
str. 273

Na schodě.

Napsat J. M. Slav i čínský.

VI.

Aj miloval sem, já sem, a nebyio to špásem, ale to bylo opravdu, musel já sem na fáru.

Doma vyložíí Janek, co sa mu stalo.

Néni z teho tak nic, mínil starý Křupala. Buďto ty si ju vem, lebo tam přestaň chodiť. Načlž je to. Ešče by ti tam mohli — chrapúni jací sú — nadubiť,287) až bys to odiežál. Moh bys měť třeba aj ze smrť. Veť u nich žgárnúť288) křivákem, to je taják dyž tady řeknem »dobré ráno«.

Beztoho už aj totkaj Galétčena ňa s tým žigala,288) dyž sem sa s ňú zešía v jatce, pravila Křúpalka. Préj, tož váš Janek mynářovu, mynářovu. Ale šak to néni všecko. Také préj pamatuju tú starú my-nářku, jak přišla o všecko a potom sedávala na břízku a píakávala.

Janek byl s tým zvolící, aby rodiče šli g Machalom na isto.

V nedělu po téj sa vypravili slaří Křúpalé g mynářom do Lhoty. Městem šli každý o své: Křupala cestu, Křúpalka chodníkem po Valši-skoch. Až v Rokytnici sa zešli. Néni třeba řečí, dyž by to mělo rozéíť jedny lebo druhé. A lidom by to istě vrtalo hlavu, de sa ženu tak nastrojení: Křupala v lagráně289) z taženého290) sukna, až mu šose klupaíy na lýtka, gatě také takovéj barvy aj z vestu ge krku závřitú, zakládací,291) lémeček přehnutý přes černý šátek hedbávný, v novém černém klobúce ; aj fajku mjél novů »oderku« ; — Křúpalka byla v modrej súkennej kacabajce z rukávama na ramenoch, nadřdanýma29-) a v zápěstú upnutýma, pod kacabajkú měla kordúlku293) z holandského294) sukna ze sklennýma červenýma knoflíčkama a přes ňu skřížený šátek, co měla na krku, zababúlená v křížnéj englickéj295) šatce, híadko na čelo spravenéj a z ušama na síechoch, v »sychrovskój«296) kanafasce, ve fijaíových pan-čoehách a vysokých střívjoch.

Bylo pěkně. Po těch přškách sa vyjasnilo, a všecko to tak pro-hlédío, aj to obilíčko, aj stromy. Radosť sa dívať.

Ve mlýně jich už očkávali; Křúpalé tam v týdni zkázali.

Stěžovali sa — jako Machalé — že sú po dědině klebety, že Janek


287) natlouci. 288) píchala, bodala. Žignúť — píchnouti jehlou; také blecha žigne. Mělo by zde být vlastně štychala. Vyhýbám se však pokud možno germanismům v nářečí valašském se vyskytujícím. Nepřidaly by jadrnosti a nestojí za zachování. 289) dlouhém šosatém kabátě (snad z franc. ?) 29°) přetahovaného, důkladně na tmavo barveného. "') t. v předu daleko přes sebe přeložené (s dvěma řadami knoflíků). 292) nabíranými, vydutými. í93) živůtek (bez rukávů). 294) světle červeného. 2!l5) červené s tlačeným vzorkem. 296) Druh vzorku. Takových druhů bylo do set.

Předchozí   Následující