Předchozí 0308 Následující
str. 291

Česká malba majoliková v Náprstkově Museu.

(Viz článek : Naše vyobrazení.)

jehlicemi (špičkami jejich) na stůl, tak že konec větvičky vzhůru ční a vše jak malý stan vypadá ; fouká-li se teď pozorně kolmo na jehlice, běhá větvička po hladké ploše a tancuje velmi hbitě.

Lemna minor L. (okřehek menší), vodní čočka, žabinec. Považován za nečistotu stojatých vod; přes to však pilně košem z tůní vytahován a kachnám předkládán, aby tloustly a spolu dobře trávily. Někde říkají, že kde v tůni je nejvíce žabince, tam že se skrývá mužíček.

Eriophorum angustifolium Roth, (suchopýr úzko-listý), peří peříčka, peří svatého Ducha. Bývá jedině před Božím Tělem povšimnuto jako nutná okrasa věnců.

(Pokračování.)

Pidimužíci v Plzeňsku.

Na dotaz Dra. V. Tille odpovídá V. Hauer.

Moje matka (byla z Dubského mlýna pod vrchem Krkavcem u Plzně) vyprávěla mi často tuto pohádku: Byla jedna vdova a ta měla jen jednoho syna Miloše, který ji měl k starosti podporovat, a proto ho dala do škol. Jednou nebyla doma, a Miloš seděl před chalupou, když přijel kočár a v něm seděl černě oblečený pán a ptal se, kudy se jede do města. Miloš mu ukázal přes les cestu, ale ten pán mu řekl, aby si k němu sedl do kočáru a s ním kousek cesty jel. Ale jak si Miloš sedl,


Předchozí   Následující