Předchozí 0320 Následující

303

Jeden z kohoutů zakokrhal právě, když selky šly okolo místa děje — a to dříve, než byli ďáblové hotovi. Musili prchnouti a od té doby jest zde na onom kopci spousta rozváleného kamení a název kopce — Peklo. Asi '/2 hodiny od Humpolce na východ jest »Gertova skála« a v ní vytlačeno jest čertovo kopyto. Blízko jest poutnička kaplička. J. M.

* čertova pec. Po jedné straně městečka Vožice táhne se návršíčko, jemuž říkají »hraď,« na straně ku potoku ve skalách lze viděti velkou skalní rozsedlinu, jíž přezděli: »Čertova pec«. O této rozsedlině se vypravuje: Před dávnými časy, kdy ještě hrad stával, mladý majetník hradu vždy touto slují unikal ku Staré Vožici či stranou k »Šemberku«. — O podobných cestách děje se zmínka ve farní pamětní knize. Zmíněný hrad Šemberk prý byl bleskem zničen, když majetnice jeho poroučela o velkém svátku zedníkům pracovati. Josef Bidlas.

* TazdeřTcy v okolí Německého mizejí. Loni na př. třelo se v Německém jen ve dvou pazdernách. Povinností »pazderákův« obecně určiti nelze. Nejčastěji vyškytá se starobylý usus »dvaapadesát neděl«; pazderák totiž jest povinen hospodáři vždy jeden den v témdni pracovati. Práce mužská střídá se se ženskou. Užívá-li pazderák mimo byt nějakého pole, má povinnosti ještě mimořádné. Vedle toho každý pazderák povinen jest sušiti hospodáři len. Za to mají však podruzi plat. »To je jejícho vinobraní« bylo mi řečeno o tom. Emil Smetánka.


Předchozí   Následující