Předchozí 0326 Následující
str. 309

pice na poli. Také tito Skřítkové mohou se prý objevovati v různých podobách a škodí úrodě jako křečkové, syslové, myši a j. — Původní podoba jejich jest trpasličí.

Jak již dříve řečeno bylo, sdíleli se Skřítkové s rodinou o radosti i žalosti; plakali prý, když hrozilo domu nějaké neštěstí, a smáli se, když mělo potkati rodinu něco dobrého.13) Bájeno též, že předpovídají rodině osudy různými znameními. Měl-li někdo z domácích zemříti, tvářili se prý bůžkové smutně; měl-li se však naroditi nový člen v rodině, byli veseli a rozmlouvali v noci mezi sebou.

V době staraí přinášeny Skřítkům oběti — zbytky jídel a drobty na misách, a věřeno, že budou dobře činiti hospodáři. Zdá se, že býval čtvrtek od pradávna zasvěcen bůžkům těmto; v ten den nemělo se přísti. — Zajímavá jest zpráva Balbínova o obětování zbytků jídel Skřítkům. Praví, že pověrčivé .ženy dbají, aby ve čtvrtek večer pro Skřítky připraveny byly zbytky, a rozpomíná se, že jsa ještě hoch vídal, jak služky ve čtvrtek připravily pro domnělé Skřítky jídlo. V pátek ráno ukazovaly šlépěje domácí kočky — to prý byl po jejich domnění Skřítek.14)

Staré babičky ctily Skřítka a dbaly o to, aby ve čtvrtek v noci nezůstal stůl prázdný; bůžkové prý dojídali zbytky večeře. »Pamatuji se z dětských let,« vypravovala babička, »že naše děvečka nechala ve čtvrtek po večeři vždy něco od jídla na stole a posypala stůl moukou. Viděla-li ráno na stole stopy kočičích tlapek, říkala, že tam byl Skřítek.«15)

Skřítka se může člověk zbaviti prodeji nebo tím, uloží-li se mu práce, jíž nemůže bůžek zastati; jinak prý se nedá vypuditi, ba ani ohněm. Hospodář nějaký v Lískovicích, chtěje se zbaviti nepohodlného Skřítka, zapálil stavení; to shořelo, ale bůžkovi se nestalo nic.

Také přestěhování nic neprospívá; Skřítek se objeví v novém obydlí. Ve Lhotě žil kdysi hospodář, kterému se vedlo velmi dobře, říkalo se o něm, že má Skřítka; proto bylo všem divno, když prodal živnost a vystěhoval se. Ovšem nevěděl nikdo, že by se byl rád zbavil Skřítka, který ho zle trápil; — ale nezdařilo se mu to. Jakmile totiž vkročil do nového obydlí, objevil se před ním Skřítek a pravil: »Teď jsme se přestěhovali, hospodáři, c (Lužany.)

Někde se věří, že si může člověk od Skřítka pomoci, vybije-li mu pruLem lískovým, který vyrostl v hlíně, vzaté z čerstvého hrobu. — Nějakému sedlákovi pomohl Skřítek k bohatství, ale za to se vystěhovala spokojenost z domu. Když pak opustila žena s dětmi ubohého hospodáře, byl celý zoufalý a nevěděl si rady se Skřítkem, který ho čím dále, tím hůře trápil. Jednou přišla do statku žebravá babička prosit. Když obdržela hojnou almužnu a dověděla se o trápení hospodářově, poradila mu, aby si opatřil lískový proutek, který vyrostl v hlíně, vzaté z rovu čerstvě nasypaného; tím prý zažene diblíka do pekla. Sedlák uposlechl, vsadil lí-


13) Grobmann: Sagen aus Böhmen, str. 194.
14) Dr. Ö. Zíbrt: Skřítek v lidovém podání staročeském, str. 20.
15) Grohmann: Sagen aus Böhmen, str. 194.

Předchozí   Následující