Předchozí 0337 Následující
str. 320

„Držení kop" na Rožmifálsku.

Z městského archivu v Rožmitále sděluje J. P. Hille.

Staročeský obyčej udělovati pardus při sázení mezníků zachováván také na Rožmitálsku.*) Výkonu tomu říká se v krajině zdejší »držení kop«.

Když v první polovici XVII. století hranice lesů městských obcházeny byly, tenkráte také mezníky prohlíženy a scházející novými nahrazeny. »Na novém mezníku u luk řečených »V mokrých« držel kopy Jan Berka z města Rožmitála, od tohoto jdouce vzhůru 2 provázce 40 loket k louce pastýře piňovického k mezníku též nově vysazenému, na němž držel kopy Augustin Töpfer, t. č. servus rožmiiálský.«

A tak podobně procházeny další hranice a nové mezníky sázeny, kdo však na nich »držel kopy«, o tom naše zpráva nepraví. Zajímavá jsou pojmenování oněch mezníků. Jeden starý mezník slul »U šedivek« a třemi vruby označen; odtud šly hranice k »lípě zelené«, pak k »dubu« s kamenným nánosem obnešenému, mezi kterýmž i také cihly byly. Jiný mezník zván »velký beran«, od něhož táhla hranice pozemků k »jedličce«, na níž byl nový kříž vysekaný a vedle ní jeden kamenný nános řečený »Rozmysl«; na to pak byly mezníky »na bílé skále Pleši«, pak »u šachet«, »u buku«, na kterém byl vysekán kříž, a dále až na vrchol vrchu »Hrádek« a od »Hrádku« na skálu »Břemen« pak vedly ku »studánce« a posléze ku »starému kamenu«.

K této zprávě vztahuje se zajisté položka »12 kr za kopy na meznících« uvedená ve »specifikaci k primasovi na outraty při komisi v ob-činách« z r. 1747.

Zvyk »držeti kopy« zachoval se v samém Rožmilále jeítě na počátku předešlého století.

Roku 1837 položen slavnostně základní kámen k nové radnici. »Když slavné shromáždění s muzikou vrátilo se do kostela,« dí současný pamětník, »vyvoleni byli tři chlapci z města a od mistrů, jimž práce na budově nové radnice svěřeny byly, na hlavní kámen položeni a po třech kopách obdrželi. Byli to: Vojtěch Vintíka z čísla 30, obdržel od mistra Kozáka zůstávajícího ve vsi Planinách, druhý Franc Sýkora z čísla 39, obdržel od mistra Stoklasy ze vsi Roželova, a třetí Franc Vimer z čísla 180, od mistra Trčky ze vsi Bezděkova. Tilo chlapci obdrželi na památku 37 krejcarů.«


*) Srv. zajímavý článek proí J. N e d o m y, Č. Lid XI. č. 5.

Předchozí   Následující