Předchozí 0365 Následující
str. 348

Dejž nám je podle víry, kderúž k Tobě máme, neukládámeť míry, štědrého Tě známe. Komu Ty kdy chceš pomoci, byť mu kdo škoditi chtěl, nebude ť nic moci.

Ve jméno Syna Tvého Pána Krista Ježíše potěš nás lidu svého vší havéhské říše, Dejž nám v práci požehnání, ať jsou rud, také kyzův přehojná zdvihání.

Neb nám chudým pomoci7) klesly tyto časy, jsme jakožto v nemoci, uslyš naše hlasy, Buď naše pomoc i zdraví, všaks nás slyšeti slíbil, sám Kristus tak praví.

Utvrď v tom úředníky, ať nás opatrují, nečiníc nám křivdy, ať živnosti přejí, abychom pod jich vrchností prací svých jsouce pilni byli v bezpečenství (sic).

Neupřímnost, hněv, závist užitku vlastního, lakomství, nenávist, omluvy bližního, Rač to od nás pryč zahnati a daruov svých přehojných v lásce užívati.

Nuž, vy dobrá družino, věrní tovaryši, skrze to svaté jméno ať nás Buoh uslyší. Hleďme se věrně chovati, aby se mohly tudy hory rozmáhati.

Každý hleď díla svého, k čemu povolán jest, z toho mu půjde milost, živnost i také čest. Buoh pro naše věrné práce budeť náš zde i věčně od zlého obránce.

@NZ@Otázky a odpovědi

Vedle otázek a odpovědí, jež docházejí z kruhů odběratelstva Českého Lidu a jež redakce sama nebo zase někdo z kruhů čtenářstva č. Lidu zodpovídá, budeme uveřejňovati otázky složitější, vyžadující studia lidu českého po některé stránce. Kdož podají nejzdařilejší odpověď, dostane se jim vedle obvyklého honoráře za odměnu, na upomínku a pro povzbuzení k další činnosti na poli studia lidovědného některé z četných knížek obsahu národopisného a kulturně historického, jež vydala firma F. Ši-máček v Praze. Příklad a návod podávají dvě čísla další, sestavená od p. red. M. Schoenbauma. Další odpovědi tohoto druhu budou vítány a, jak již naznačeno, poctěny odměnami. Zaslány buďtež nejdéle do 1. každého měsíce, aby mohly býti otištěny v čísle dne 15.

* I. Která obec v nejbližším oholí Vašem jest svérázné nejsacho-vulejší? Zhoř, okr. Táborského. Důvody: 1. Vzdálenost od města — méně důvodů k módě a méně příležitosti k uniformovanému opičení. — 2. Odlehlost od železnice — není tolik lákavých nástrah k ne-


7) Král platil chudým havéřům lénšaftníkům (t. j. těm, kteři za určitý díl nasekané rudy, na příklad polovičku jednotlivá místa v dole královském jaksi v pachtu měli) z milosti příspěvky na horní náklady t. zv. pomoci.

Předchozí   Následující