Předchozí 0375 Následující
str. 358

I. Původ vodníka.

1. Původ vodníka odvozují a přičítají lidé z jižních Cech boji mezi dobrými a zlými anděly. Když tito z nebe svrženi byli pro svou pýchu, padli někteří na skály a do lesů a to jsou diví muži, kteří do vody, to jsou vodníci čili hastrmani. Že sami zbavili se věčného štěstí a blaženost, nepřejí téhož blaha rozumnému tvoru, člověku a proto, kde mohou, mu škodí. Utopí-li hastrman člověka, schová duši jeho pod »ve-skrejpku«, aby nemohla do nebe, aby nemohla býti věčně šťastna.

Velešín a okolí.

Však i jinou příčinu jsoucnosti vodníkovy lid udává. Byli to prý samovrazi, kteří se na hřbitově nesměli pochovávati. Co se toto děje a sv. biřmování se koná— není prý více vodníků.

Velešín-Kosov u Kam. Újezda.

II. Popis vodníka.

2. Jaký jest vodník, popisuje Matoušova zeLhenic, která šla jednou, jak sama vypravovala, kolem jedenácté do mlýna pod městečkem. Gesta do mlýna jest kolem rybníka nyní již vypuštěného. Přicházejíc k rybníku, spatřila najednou na hrázi jakéhos člověka. Přišedši blíže, viděla, že to má hlavu jako náramně velikou palici, oči vypoulené jako pěstě a tělo maličké. Nemohouc již jíti zpět, šla strachem kolem tohoto člověka, kterého křesťansky pozdravila, ale který jí nepoděkoval. Ohlédnuvši se, viděla jíti tohoto člověka za sebou ; byl to hastrman (vodník). Strachy shodila s ramenou nůši a dala se na útěk do mlýna, kde strachy omdlela. Když ji přivedli k sobě a příčinu toho se dozvěděli, šli, aby také viděli vodníka, ale neviděli. Nákří-Netolice.

3. Jako myslivce se »zeleným vyložením« viděl vodníka jiný ze Lhenic u Netolic, který vedl vodníka po jeho přání až k jednomu rybníku, kam mu byla žena jiným vodníkem zavlečena. — Jeden obchodník ze Lhenic, či jak lidé kočovným obchodníkům říkají, kramář, obchodoval se svou ženou až v Rakousích, kde za mýdlo a nádobí dostával výměnou len. Jednoho dne se jim následující přihodilo: Kde se vzal, tu se vzal cizí pán, který měl »zelený vyložení« jako myslivec. »Doved bys mě do Vltavic? — »Doved,< zněla odpověď, »jen dyž budu mít dobře zaplacíno.« —- »Dobře budeš mít zaplacíno,« řek' cizí pán. — »Ženo, di sama do vsi prodávat — já pudu s tímhle pánem a potom přídu za tebou.«

Obchodník šel s cizím pánem. Když došli na vrch, tu mu řek' cizí pán : »Doveď mě v pravo k tomuhle rybníku.« Obchodníku to bylo divné, ale vedl ho tam. Na hrázi cizí pán si sedl, zaplatil mnoho svému průvodci (vypravující již nevěděla, mnoho-li prý dostal za to, ale dostal prý moc peněz) a řekl: »Dívej se, co se bude dít!« V tom skočil do ryb-


Předchozí   Následující