Předchozí 0377 Následující
str. 360

tě tam öert nes?« Když přejel, foukl vítr, a chlapeček— hastrman— spadl do rybníka. Chodec u Velešína.

8. Ve »Vejkotně« u Borovan viděla jedna ženská hastrmana jako malého kluka, kterému z levého šosu voda kapala; pásla na tom místě jako paska dobytek. Borovany.

9. Starý »otec« Kolin, mlynář u »Flegrů«, pod Velešínem, viděl hastrmana v »Lazechu« (stráň a louka). »Chtěl som si jednou,« tak vypravuje, »večer uříznout smrčku na jedno hrabiště. Ale bylo tam víc pěknejch stromků a tak som si jich uříz šest. Tři som si chtěl vzít hned domů a tři som si skoval, že si pro ně přídu později. Tu vidím najednou na samé špičce skály »nad hlubinou« chlapce vklobouku. I to je náš, myslím si ; skočil si sem asi po večeři nebo je rád venku a u vody. Však v tom se kluk na mě podívá, do rukou zapleská a skočí se skály do hlubiny. Byl to hastrman.« Velešín.

10. Hastrmana poznáte, dyš se na něj díváte; dyš mu z š o s u voda teče, žádnej přej mu neuteče. Kdo v prohlubeň zapadne, z vody se už nedostane, každého hned zatáhne, hastrmanu propadne.

Sedlec u Tábora.

11. Bylo mi štrnáct roků — vypravuje Kateřina Klímova — dyž som šla jednou na trávu do fareký stráně. Byla se mnou stará babička ; za chvíli přídě babička ke mě a povídá: Pot domu — mě tady obchází hrůza — tak se mi pořát zdá, že se ty kameny válí na mně — a já povídám — a já vidím na kameně chlapce v šedejch šatech a pořát se skovává do vody a zase vyleze ; byl to hastrman. Tak sme popadly nůsky a utíkaly sme domů a jistě; za tej den utopil Benákům kluka. Velešín.

IIl. Jak se hastrman dovede proměňovati ve zvířata.

12. Hastrman může se proměniti v rybu. Nepoctivce někdy i pořádně vyplatí. Rybáci*) ve Velešíně chytili jednou v noci hastrmana do pytle. Šli tajně v noci do řeky Malše pod Velešínem na ryby. Byl to Mikuláš »Světů« a ještě několik jiných.

Chytali dobře a pytel se jim rybami pomaloučku pěkně plnil, tak že již chtěli jíti domů. Vezmou pytel na ramena a chtějí jíti. V tom se ozve nedaleko nich v řece hlas: »Mik, Mik, Mikmíku!« A odpověď na to slyšeli rybáci na svých zádech: »Já 'som v pytlíku.«

Strachy pustili pytel i s rybami do vody a uháněli hrůzou domů jeden víc než druhý! Chytili hastrmana, který se byl v rybu proměnil, do pytle, ale ten nepoctivé rybáky náležitě vyplatil. Velešín.

13. Byla sem malá holka, kdy sem šla jednou okolo rybníka »Bašty« v Borovanech vypravuje P... ová z Borovan. Na místě kde stávával dub


*) Rybák, který ryby krade nebo tajně chytá; rybář má na ryby právo.

Předchozí   Následující