Předchozí 0381 Následující
str. 364

Druhá část díla obsahuje grafické znázornění obrazové a tabulkové, plánu, obsahu a příbuznosti i vzájemné souvislosti osmi našich pohádek na pěti rysech a příslušný k tomu výklad slovný. První rys je znázornění chronologického postupu událostí, vypravovaných v druhé polovině pohádek Tři citrony a Sluneční kůň na důkaz těsné souvislosti vzájemné obou těchto pohádek. Druhý, třetí a čtvrtý rys jsou obrazová znázornění událostí samých, vypravovaných v našich osmi pohádkách, o nichž autor uvažuje, a to rys druhy znázornění poloviny jejich první a rys třetí poloviny jejich druhé. Rysy těmi má býti názorně dokázáno, že některé události pohádek osmi jmenovaných jsou v podstatě totožný svýni obsahem a významem. Kromě toho je podán ještě třetí rys obrazový, znázorňující plán a děj pohádek Tři citrony a Sluneční kůň. Má býti spolu ukázáno, které to události jsou a jak pohádky a jich události dle znění toho i onoho na vzájem se srovnávají a oasově se kryjí.

K plánu i k rysům připojen jest ke každému zvláštní výklad obšírnější, podávající základní myšlénky autorovy o vzniku a významu našich osmi pohádek, čtvrtý rys je tabulární přehled vzniku osmi našich pohádek a mnohých jiných z jedné jediné prvotní pohádky a znázornění rozlišení této prvotní jediné pohádky v různé varianty, které jsou na tabuli citovány. Na tabulce samé jest několik průvodných výkladových slov.

Ve třetí části svého díla, nadepsané úvaha doplňovací, podává autor přirovnávací rozbor a úvahu o osobách jednajících, o událostech, o nichž vypravuje osm našich pohádek ; k tomu druží se přehledná tabulka výkladu o tom učiněného. V čásli té autor kromě toho podává i souhrn svých úvah a myšlének o našich osmi pohádkách a jich významu a úhrnem také základní princip svého jich pojímání a také pojímání všech jim příbuzných.

Pokud jde o osm pohádek v knize přeložených, dochází autor k těmto třem výsledkům :

1. Všechny tyto pohádky jsou roční solární mythy, jak autor šíře objasňuje.

2. Jakožto místo původu jich všech může býti označen kraj při severním kruhu polárním, ježto úplné zmizení slunce v zimě a nesmírný stupeň mrazu a zimy jsou podstatnými živly jich složení.

3. Hrdinou není nikdy slunce, nýbrž vždy a všude skrytá síla organického života, pojímaná tak, že kdesi je činná tím, že zpět přivádí slunce a vítězí nad silami smrti a zimy na zemi.

K těmto třem základním větám výkladu spisovatelova přidáváme tuto ještě některé, jak na jevo vycházejí ze všech jeho úvah a jak více nebo méně určitě v nich jsou vysloveny.

Všecky pohádky tuto přeložené a všecky jiné, jim obsahem podobné, nejsou v podstatě nic jiného než obměny jedné jediné základní pohádky — jednoho základního mythu — která jest poetickým allegorickým vylíčením velikolepého nějakého zjevu přírodního. Přírodní tento velikolepý zjev jehož allegorickým poetickým vylíčením je základní pohádka a s ní všecky,


Předchozí   Následující