Předchozí 0384 Následující
str. 367

Ovšem jak pohádky obsahem a ději vypravovanými se srovnávají a kryjí, nebylo neznámo. Nové je však grafické toho znázornění, i rysy, představujícími události, i tabulkami. Znázornění to je rovněž fantasticky zosnováno a podporuje velice theoretické výklady knihy.

Překlad pohádek jest správný a úplně věrný, i případný také tím, že přimyká se k tonu a rázu originální pohádkové mluvy anglické a v pohádce o Jirkovi s kozou vystihuje dialektický ráz český i dialektickým rázem anglickým.

(Pokračování).

Obrázky zašlých práv a zvyků v Náchodě.

Z archivu města Náchoda.

Podává J. K. Hraše.

Jaké právo míval rychtář městský v dávných dobách, jest známo: zatýkal, soudil atd. Toto právo své podržel ještě i v XVIII. a XIX. věku. V zápisech města Náchoda z r. 1752*) dočítáme se, že obec koupila panu rychtáři městskému nový karabáč a dala zaň 24 kr.

Starobylý zvyk choditi »s třemi králi« požíval v obci povždy úcty a vážnosti. Tenkráte nechodili však »s třemi králi« hoši, kteří by pěkného tohoto zvyku byli zneužívali, hoši rozpustilí, žebraví, jako dnes tu a tam se děje, nýbrž mládenci sousedští, jež obec peněžitými dárky podporovala, jak toho četných důkazů v rejstřících různých nalézáme.

Ze první máj býval i v městě Náchodě vítán a označován vztýčením vysokých, štíhlých smrčků nejen před jednotlivými domy sousedskými, ale i před městskou radnicí, o tom zachovaly se nám zprávy přehojné, vyskytující se již v XV. věku a pokračující stále ještě ve veka XVIII. Před domy soukromými stavěly se máje tenkráte jenom, když v nich byly panny, dcerky hospodářovy, a byly k navdávání. Tenkráte stavěli takovéto máje a siaví ještě dnes v přečetných dědinách našich nápadníci dívky, ženichové, chlíce si tímto způsobem srdce panny spíše nakloniti a získati. Gím bohatší nápadník, tím více vystrojena máj t. j. byla ozdobena velkou, pěknou kyticí a pestrými stuhami ve své koruně a kmen její byl různým vyřezáváním kůry ozdoben. Před rathouzem však stavěly se máje jaksi oficiálně a právo k tomu měli, jak z četných zápisů městských**) poznáváme, městští synkové čili mládenci a byla-li ve městě vojenská posádka, a ta tu bývala velmi často, vojáci. Za toto »sázení májův« dostávali mládenci aneb vojáci z obecní truhly zpro-pitné, které bývalo někdy menší, někdy větší, obyčejně však dostávali jeden renský.


*) Rejstřík č. 3. z r. 1752.
*) Rejstřík purkmistrovský č 5. z r. 1752 za ouřadu pana Karla Koppa.

Předchozí   Následující