Předchozí 0398 Následující
str. 381

hoří! Mrtvým už ani nezvonili a vozili jich skoro ráno za aera v žebři-nách; a truhly byty enom tak zhlobené388) na honem, ani neobarvené. Známí k sobě nechodili, besedy přestátý, aj kostely byty opuščené.

Enom žebrák Macháček Příborský být vesetéj mysli jak indá a zpívat si: Já mám naději v Bohu ztoženú. Ukazovat groše, co dostál od Saksů, a pravil, že si kupí vlčuru389), že mu enom bude nos trčať a že sa bude voziť v kočáře. Pít hnojůvku, že to je dobré od kolory. Dyž mu nic nebylo, tož keřísi začali piť hnojůvku také Veť strach je veliká věc. A čeho sa chytiť? Byio vybubnované, že sa nemajú oharky390) jesť, a doktor chodit po městě a pokrajová! si oharek a jed.

Ale dyž hrubí měli nájvěc strachu, malí o něm ani nevěděli. ŠkoJy měli zavřité, tož zgýňali391) po městě. Hráli sa na Prajze a na Rakušany a žapiali392) od vojáků prach a kapsle. A g večeru přichodili dóm malí Rakušané aj malí Prajzi z hrčama393) na hlavě a vydržali394) od ma-měnek.

Dopisy našeho lidu.

1. Dopisy zamilovaného vojálca z r. 1825.

W Šternberků, dne 16. Ledna 1825. Möge zewššech znegmilegššy Poteššený Srdce mého.

Ga te nastokrat pozdrawugu a daufam Pana Boha, že te swogima parma Radkama pridobrem a stalém zdrawy od Boha zachowanou wina-trefim, co se ale mne doteiče ga sem dosawade zdraw. Swelikau Radostý sem Psaný obdržel a znei sem potešsen bjl. '/. O gak sem se welice zarmoutil, diž sem geg Čet, že ga za gednoho Faléššníka, Mordiře a Nepřítele držen a poznawan sem aneb budu. O '/. gak se zardelo Srdce möge a welice želelo diž sem ga sy ty wššecky Slowa do Srdce mého wtisk a nikdy ge wie zmeho Srdce upřímného newjpustim a zapomenaut nemůžu.

To ge mne welice lito a litowat nepřestanu dokud me Srdce wmem Tele zdravé a neb Cerstwe bude, gak ga mužů ginače mogi Lásku ktobe Proukazat, diž sme tak wzdalenj a přes Hory, Doly a Rowynj Rozděleny sme o •/. gaka žalost a sauženj na mem Srdcy nastala, od toho Času od ti Hodiny atoho okamženj kterj sem to Psanj Od tebe obdržel že ga za gedneho Špatného Čloweka držen sem, To mne welice mrzy diž gen sy spomenu že sem ga gak žiw žádného Špatného nic neudělal to Pan Buch dobře wy že ga až dosawade upřimny sem gak předešle sem byl ale od tý doby cosem to Psaný obdržel žádny ginšsy miššlený nemam, než genom na möge mladý léta že sem ga sj tak w mladém weku a wkwetaucy Ra-


388) stlučené. 389) kožich z vlčích kožešin. 390) okurky. 3S") Zgýňať, také zháůať — skotačiti. 39J) žebronili. 393) boulemi. 39i) dostali.

Předchozí   Následující