Předchozí 0406 Následující
str. 389

11.Kuchyně Libušina. Jižně od bývalého hradu Li-bického jest při levém břehu Cidliny na louce nepatrný kopeček, který každého roku zatopen bývá a podobu svou mění. Najde se na něm rozházené kamení a uhlí. Říkají mu »kuchyně Libušina«.

12. Na Libuši blíže Vyšehradu Na Libuši, ves blíže Vyšehradu nad Libuňkou (bývalé dominium Kunratice) nese jméno své po kněžně Libuši Starobylou tvrz tohojména při této vsi dobývali a rozbořili dle pověsti Pražané z neznámé nám příčiny Tvrz tato byla prý od kněžny Libuše založena. Kněžna z Vyšehradu často na Libuši docházela.


Boží muka u zřícenin Zvíkova

13 Libušin vrch u Libně U Libně blíže Prahy nazývá se jeden dlouhý vrch »Libušin vrch«, kde dle staré pověsti založila kněžna Libuše dvůr, byl to prý počátek Libně. Kronikář Hájek, jemuž pověst tato jistě známa byla, píše o tom : Léta 720 kněžna Libuše vidouc se býti nad jiné lidi země České obohacenou, krav a volův že také má veliká stáda, kteráž nemohla v obou dvorech zavřena býti, protož dala ještě jeden dvůr nad řekou Vltavou vystavěti, do něhož mnoho dobytka bylo vpuštěno, i čeleď mnohá uvedena. V tomto dvoru měla Libuše sto bílých krav, které žádné jiné barevné známky na sobě neproukazovaly. Lid nazývá vrch »Libušák«.

14. Dvůr a pohřebiště Libušino. Libice (prvotně prý Ljubica zvaná), ves na Cidlině v okresu Poděbradském. Již v době pradávné zde hrad toho jména byl hlavním sídlem rodu Slavníkova. Dle starého podání prý zde stávalo také město. A kněžna Libuše dle staré pověsti měla zde velký dvůr a byla zde pohřbena. Viz č. 20.

15. Dvůr Libec. Dle pověsti (Hájek) bydlila kněžna Libuše časem pod Svinským (nyní zámeckým) vrchem, majíc zde dvůr s polností a s množstvím dobytka, nazvaný »Libec.«


Předchozí   Následující