Předchozí 0437 Následující
str. 420

všickni takoví hned po vypuštění ducha ve vodě vtaženi dovnilř vrchu otvorem, který ve skále Vyšehradské 'pod vodou se nalézá. Proto tedy neradno jest pod Vyšehradem se koupati, nejméně pak v den slavnosti sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Ještě na začátku minulého století zdráhali se plavci a rybáři pražští vytáhnouti z vody toho, kdo se v ten den topil, aby prý nerozhněvali vodníka, který pod skalou Vyšehradskou dovnitř vrchu utopence vtahuje.

O Svatojanských proudech.

Pověsti.

Sebral Vlastimil Osečanský.

Lidé okolní byli prý velice zbožní. Ďábel se proto na ně rozhněval a chtěl je za to potrestati — řekou je zatopiti. Umínil si, že v noci řeku skalami zatarasí. Avšak opozdil se v pekle poněkud a přišel k nynějším Svatojanským proudům teprve časně ráno. Nedaleko levého břehu vylomil obrovskou skálu a nesl ji k řece. Unaven odpočíval na skále té, když ji donesl nad levý břeh Vltavy. Již chtěl se vznésti a zatarasili tok řeky — v tom zakokrhal v blízké vesnici kohout a čert, jehož rejdy kuropěním se přerušují, chtěj nechtěj musil břímě své na místě zanechati. Částečně se mu však práce přece zdařila. Skála se časem roztrhla a část její svalila se do vod; druhá část svou tíhou sesula se na břeh řeky, kdež dosud stojí. Jest na ní znáti otisk kopyt pekelného nosiče. Od té doby stala se řeka v těch místech nebezpečnou.

U mohutných těchto slapů ukazují lidé dva balvany, o nichž vyprávějí, že jeden sloužil ďáblu za stůl, druhý pak za židli, kdykoli tento lam obědval.

V řece byl dle jiné pověsti ještěr, který chytal dobytek a lidi íi požíral je, a nikoho řekou nepropustil. Sídlo své měl ve skále pod vodou. Žádným způsobem nemohli jej lidé odstraniti; i povolali tam vojsko. Nejprve šli tam tři vojáci, kteří se postavili na skálu proti jeho skrýši. Pojednou rozvířila se voda a drak se objevil. Vojáci nemeškali, zalícili a vypálili, ale minuli se ho, a drak je pozřel. Následujícího dne-odebrala se tam opět trojice vojáků; jeden nejodvážnější postavil se u břehu, druhý uprostřed stráně a třetí na vrchu u houštiny. Drak vyrazil z vody a sežral prvního, druhý byl jím též při útěku lapen ; třetí zachránil se útěkem do houštin. Třetího dne šla na draka větší síla vojáků, která s sebou vzala též dělo, které postavila u houštin. Jeden voják stoupl si opět k řece, druhý na stráň a třetí do houštiny. Vyřítivší se ještěr sežral prvé dva a hnal se za třetím, který lákal jej k houštinám ; když se přiblížil drak ku skrytému dělu, byl mu vypálen celý náboj do hlavy. Drak se vymrštil do výše asi 30 m. a padl mrtev do Vltavy, kteiá se daleko široko zabarvila jeho krví. Od té doby nejsou Svatojanské-proudy již tak nebezpečné, jak bývaly.


Předchozí   Následující