Předchozí 0453 Následující
str. 436

v knižce424) a drobné v puchýři.425) Potah426) nůž na osélee,42") výtah z póza trámu pode tleni428) brko, uděíál si péro, zdělá! z okna flašečku z ingustem, crknúl429) do ní vody z hrnečka, co sa doňho stékala z okna a zatřepá! Otevřel psané > Památky«, dál si brýle na oči a čtnúl, co za celý rok zapsal. Zkusit péro na první straně, píše-ji dobře, a přidal, na co pozapomjél. Že sena byio málo, že museli statku dávať sušeninu.430) A tak všelico, na co přišel ešče. A na konci připsal těžkú, naděianú



Rostliny v lidovém podání na Klatovsku.

Píše J. Roubal

Secale cereale L. (žito obecné), žilo. Z jarního žita se vaří káva podobně jako ze žaludů, ale jen pro silné lidi.

Luzula campestrisL. (bika ladní), bubáčky, kocouří drápky, (Předslav.), kominíčky ; jméno bika neznámo vůbec.

Butomus umbellatus L. (šmel okoličnatý), rákosníček. Tučný vnitřek oddenku nazýván bývá »máslo« a odtud i celá rostlina tu a lam tak zvána. Mládež zvláště ráda vytrhuje jako o závod jednotlivé rostliny z bahna, komu se dříve podaří »másla« se zmocniti; nikde však ho nepojídají.

Alisma plantago L. (žabník jitrocelový), vodní jitrocel. Roztlučené listy se přikládají na rány a vředy.

Allium cepa L. (cibule obecná), cibule. Jeli kobyla tak nemocná, že jí jiné pomoci není, dá se jí cibule, čímž se jí puslí moč a. je pomoženo. Jinak se cibule vůbec proti větrům užívá. Kde je v stavení horká nemoc, nařeže se cibule bílá, zavěsí se na strop a v brzku zčerná ; tím poznají, že nemoc jmenovaná v bytě je a zároveň se tím odstraní, ježto prý ji cibule do sebe vtáhne.

Allium sativum L. (česnek kuchyňský), česnek. Naložený česnek v kořalce se dává koním, mají-li rozlehlé roupy nebo koliku.

Allium maritimum (mořská cibule), cibule, hnojivá cibule. Jíení ani domácnosti, kde by v hrnci této okrasy selských okének neměli. Proti všem poraněním výborně cibule tato účinkuje byvši přiložena na ránu ; hlavně listy roztlučené na kasičku. Tak přikládáme ji na jizvy, narážky, pořezání atd.

Avena sativaL. (oves setý), oves. Odvaru slámy ovesné «žívá se proti kašli. Zrna ovesná jsou prý jediným mocným prostředkem


424) velké kožené tobolce. 425) v měchýři. Míšek — pytlík vůbec. 426) trochu pobrousil. 427) ručním brousku. Brusek, brus je otáčivý. 428) stropem. 429) nalil jen trochu. 430) list s travou smíchaný.

Předchozí   Následující