Předchozí 0455 Následující
str. 438

součástí »košišťátek«. Březové proutí se v zimě nařeže, udělá se z něho koště, jímž se jde třikrát vesnicí na den sv. Jana, aby neměly čarodějnice přístupu do té vesnice. (Borový.)

Alnus glutinosa gärtu (olše lepká), olše, olšička. Listy se přidávají na olekliny, rány a bolesti. Někde je dávají do bot, aby tyto nedřely.

Salix purpurea L. (vrba nachová), vrba, vrbové proutí. Když se zaříkávají »houbytě« (úbytě), potřebuje se při tom proutků vrbových a sice 9 proutků červených, jichž zaříkávačka při obřadech zaříkávačích používá — jak, nedověděl jsem se.

Salix caprea L. (vrba jíva), jíva málokde. Kočky, kočičky světí se o neděli květné, a v různých místnostech v stavení pak bývají zastrkávány, jednak aby Boží posel nezapálil, jednak aby stavení všech škodných vlivů čarodějnic bylo prosto.

Juglans regia L. (ořešák vlaský), vlaský ořech, ořech. Celé plody neuzralé i se slupkou nakládají se do kořalky a růžového koření, kterážto směs se nechá uležeti a pak proti žaludečním nemocem, křečím se užívá. Listy se přikládají na oteklinu. Všeobecné známé pověry s jádry ořechovými na štědrý den se rovněž u nás opakují.

Euphorbia lathyrisL (skorec mensíj, pryšec. (?) Sází se pořídku v zahrádkách a užívá se ho proti nafouknutí hovězího dobytka.

Euphorbia cyparassias L. (pryšec chvojka), hadí mlěěí, mlíčí, kozí mléko. Šťáva rostliny této zahání prý bradavice.

Euphorbia esula L. (pryšec obecný). Rostlina tato pokládána u lidu za velice příbuznou květeli či lnici obecné (Línaria vulgaris Milí.) a jmenována rozmarýnka jedovatá ; roste prý s lnicí pohromadě v bramborách. Kdežto lnice, rozmarýnka zvaná, jest mocným lékem pro li vďem nemocem žaludečním, zvláště silnému hryzení, jest druhá rozmarýnka .jedovatá; proto úzkostlivě lid rozeznává jednu od druhé. Toto pak všechno se vztahuje na stadia rostlin těch nekvetouci. (Za květu by ovšem každý lnici a pryšec rozeznal!)

Urtica dioica L. (kopřiva dvoudomá), kopřiva veliká, žahavka, žíhavka. Šťávy kopřivové se užívá proti chrlení krve, odvaru se užívá proti nemocem prsním ; suchými kopřivami se nakuřují otekliny. Též se suché dávají do žrádla vepřům, aby nedostali prant.

Humulus lupulus (chmel obecný), chmel. Před lety si také doma vařívgli pivo a to velmi primitivně : Na plotně uvařili slad a suchý chmel a obě smíchali a nechali ukvasit. Listů chmele se užívalo proti křtícím, žloutence a proti vnitřním nemocem.

Ganabis sativa L. (konopě setá), konopí. Semencem vyvařeným se vyplachují ústa, aby zuby nebolely, nebo aby se zuby usedly, nebo se jím vyplachuje rána po vytrhnutém zubu.

Schizotheca patula Čelak (lebedka rozkladitá), lebada, lebeda. Rostliny této často zle vzpomínáno při vypravování o dávných ča>ech, kdy u nás bída bývala; za hladu totiž lid z ní si chléb připravoval. Někde prý se též vaří.


Předchozí   Následující