Předchozí 0456 Následující
str. 439

Rumex acetosellaL. (šťovík menší), šťovík. Odvaru užíváno proti lišejům; rozžvýkané lodyhy zahání žízeň a proto je lid v polích pracující hledá, když na blízku studánky není.

Viseum album L. (jmélí bílé), jmelí, jmél. Z rostliny této ptáčníci připravují lep na ptáky.

O fextovi v kryptě far. chrámu sv. Prokopa ve Vamberce.

Píše Jos. F. Král.

Pod farním kostelem sv. Prokopa ve Vamberce nalézá se prostorná krypta, dó níž se sestupuje v dlažbě uprostřed chrámu. Do rekonstrukce chrámové v r. 1899 zakryt byl vstup kamennou tabulí, po jejíž straně ležely 2 vyšlapané náhrobky. Jak viděti z matrik farních, odpočívají tu přední osoby města a několik kněží, však do nedávná v klidu nevelikém, protože byla krypta častěji otvírána a přístup do ní každému dovolen. Téměř všechna těla vypadají jako uměle konservována, tak že lze ostře poznati i rysy tváří jednotlivých. Snad suchý vzduch sklepem' je toho příčinou, že mrtvoly jen vyschly a zkornatěly, snad odehrál se tu ,tak zvaný proces saponifikační, zmýdlovatění těl, jichž tuk mění se lučebně ve hmotu mýdlu podobnou. Zvláštní ale pozorností těšil se ode dávna tak zvaný »fext« t. j. mrtvola, o níž vypravoval lid, že kůže její nemohla býti za živa zraněna, a která po smrti neshnila. O tom se též zmiňuje P. Sobotka ve »Kratochvilné historii měst a míst v zemích koruny Svatováclavské «.

Když jsme před několika lety se zesnulým již vambereekým stavitelem p. Jos. Studničkou prohlíželi chrámovou hrobku hledajíce pozůstatky dobroditelky zdejšího lidu Magdalény Grambové, roz. Raiehloray z Meldeku, zakladatelky zdejšího krajkářství, našli jsme vysokou postavu zmíněného »fexta« opřenu o jeden z pilířů hrobky. Pozdvihnouce ji zaslechli jsme, že v ní kosti haraší jako v pytli. Příšerný zvuk ten dlouho nám zněl v uších! Tenkráte byla také hrobka řádně vyčištěna, rakve v ní srovnány a »fext« postaven do jedné z prázdných rakví dubových, aby snad konečně pokoje došel.

O lidech, kteří se z každé nemoci rychle seberou, jichž rány se rychle hojí, kteří lehce všechny útrapy překonávají a při tom vysokého věku dosáhnou, tedy o jakýchsi »nezmarech« v lidské podobě, říká se ve Vamberce, že jsou jako »fext«.*)


*) Pověsti a pověry o fextovi vůbec viz Zíbrt: 1. Myslivecké pověry a čáry za starých časů v Čechách, v Písku, 1899; 2. Myslivecké pověry a čáry, nákl. Kr. Č. Uč. Spol. v Praze, 1891.

Předchozí   Následující