Předchozí 0458 Následující
str. 441

26. »Náš větší chlapec,« vypravuje A. Pilátová, »vozil nám jako vždy, tak i letos z jara vodu z kašny.*) V rybníce na náměstí vidí něco-jako veliký klobouk, který jako by kynul; za chvíli se potopil, až se nad ním voda válela. Povídám : Ať se mi, děti, tyhle dni nekoupáte, aby vás hastrman neutopil.«

Táta se nám smál: »Vy žencký dycky něco máte,« a vidíte, u Vre-cova utopil se ve sloce malý chlapec a druhýho jen že tak ještě vytáhli; jeho štěstí bylo, že se už jeden po tomto úkaze hastrmanově utopil, jinak by chlapce nebyli mohli zachrániti.« Borovany.

27. »V Borovanech u vápenců jest lom, v němž se utvořila malá touně. Jda jedenkráte (loni roku 1900) okolo ní náš borovanský četník, viděl u ní malého kluka, který však před četníkem do vody skočil. Četník to vypravoval v Borovanech a vidíte, ve »Stropnijce« (řeka Strop-nice) se týž týden utopil jeden chasník.« Borovany (láž).

VI. Právo a síla vodníkova.

28. Na hlubších místech číhá vodník. Jakmile se mu tam někdo přiblíží, již jej vtáhne do hlubiny a utopí. Sedlec u Tábora.

29. V obecním rybníce vsi Radostice u Ledenic v jižních Cechách bylo vídávati hastrmana (vodníka) na čapu, jak si česá vlasy zrovna v pravý poledne. Kdo by se byl v tuto dobu koupal, jistě by ho byl utopil. Radostice u Ledenic.

Podobné právo jako vodník má v poledne i polednice, která též ve vodě bydlí V pravé poledne se nemá člověk koupali, nebo tu by ho polednice, která bydlí ve vodě, utopila. Nekoupá-li se nikdo, vychází polednice na břeh. Sedlec u Tábora.

30. Dříve dokud nebyla žena u úvodu, nesměla opustiti »kout«, nebo jí hastrman dítě ukradl. Na lukách pode vsí Pojžovem u Trhových Svinu jest potok s tůní; o té se vypravuje, že se tam utopila selka Jánova. Byla u koutě. Dyž přiháněli dobytek, chtěla ho uvázati, ale než přišla, hastrman jí dítě popad a utíkal s ním k té touni, nebo selka nebyla ještě v úvodu Dyž to selka viděla, běžela za ním k touni, kam skočil hastrman i s dítětem ; i skočila tam také. Vytáhli ji a pochovali pode vsí, kde jsou až dosud Boží muka a kde znáti jest hrob. Velešín.

31. Jedné nedbalé matce, která v šestinedělí šla k muzice, proměnil hastrman také dítě Jistá osoba v Rančicích byla prý šestinedělka a přece šla jako veliká tanečnice k muzice, nechavši doma dítě v posteli. Když přišla domů, měla místo dítěte v posteli koště a dítě leželo v koutě, kde bývalo koště. Také jí dítě prohandloval; její dítě bylo prý hezké a potom měla prý takové pyskate a škaredé. Kamenný Újezd.


*) Na náměstí borovanském

Předchozí   Následující