Předchozí 0459 Následující
str. 442

32. O síle hastrmanově vypravoval mi strýc z Radostic toto : V Zalináeh u Ledenic byl panskej pastejř moc silnej, ale hastrman byl ještě silnější a utopil koupajícího se pastýře. Radostice u Borovan.

33. O síle hastrmanově svědčí i to, že si dokonce i na vola troufal, aby ho utopil, ale nepodařilo se mu to, protože se pasák modlil; volovi však hastrman celou nohu odřel, jak ho pevně držel.

»Dyž byl můj děda malej chlapec,« vypravuje Kat. Klímova, »tak pás voly v >Šindelářovým rybníce« (u Markvartic). V tom samým rybníku je koupal — a najednou se vůl začal točit a točit; tu pohunek lupnol bičem nakříž (křížem) a řek: »Ježíš Nazarecký, král židoský !« a vůl hned výběh z vody ven, ale měl celou nohu odřenou, jak ho hastrman držel.« Velešín.

34. Podobně o síle hastrmanově vypravuje stará Bulíčkova z Vele-šína, která viděla, jak hastrman utopil v »Dolním rybníce« farském krávu. Ač ji tahali z vody a zas vytáhli, přece ji nevytáhli; kráva zmizela ve vodě. Vodník byl silnější. , Velešín.

35. »V Borovanech byl znamenitý plavec, kterému se říkalo »Matějček«, vypravuje A. P-ová, »a přece ho ve »Stropnijce« hastrman utopil.« Bóro vany.

36. I mimo vodu se někdy vodník o oběť pokusí, ale marně. Na suchu se mu poměrně snadno ubráníš, a to tím snadněji, čím dále jest to od vody. Ten však, na něhož se vodník na suché zemi odvážil, chraň se vody ; jinak by ho snadno utopil. U Išků sloužil pasák, kterého chtěl hastrman v »Jednom rybníku« u Velešína utopit, když v něm koupal dobytek; až z rybníka prý za ním běžel. Od té doby nikdy nechtěl pasák v tomto rybníce dobytek koupati a nekoupal. Velešín.

VII. Prostředky proti vodníkovi.

37. Hastrmanova »svarba«. Velice se podivíš, jak lid si pověsti a pověry tvoří. Přihlédneš-li k jádru, jsau to holé smyšlenky. Takovouto z okolí Čes. Krumlova o hastrmanovi budeme vypravovati. Kromě jiného poznáš to z toho, že kněz půjčil děvčeti, za níž chodil hastrman, — štolu! jako ochranný prostředek. Kromě tohoto a svěcené vody jest takovýmto ochranným prostředkem také kapradí. Z vypravování toho také seznáváme, že hastrman jest po levé straně celý mokrý, že chodí večer na toulky, má červené oči, jest velice mstivý, ve zlosti že veliký vítr způsobí, který i stromy vyvracuje, že vozem jsou mu vlačuhy, které po vodě táhnou zapražené kočky.

Nuže poslechněme již, co si vypravuje lid: V Přídolí u Čes. Krumlova v chalupě »u Hanyšnajdrft,« as tak před 40 lety žily dvě dcery s matkou. Ta starší byla doma a sloužila »u Ciencáků«. v Přídolí. Ta


Předchozí   Následující