Předchozí 0463 Následující
str. 446

Matka žehná dceři na svatbě.

Zapsal Karel Procházka*).

Vždy jsem Boha vroucně prosila, abych vás, draze milované dílky, co dobré a křesťanské dítky vychovat mohla. Proto mé srdce pokoj mi nedá a neustále dnes ke mně volá, bych vás na tu poslední dráhu vedla, která jest vám dnes od Otce nebeského připravena. Putujte po této poutní dráze vždy věrně a laskavě, tak jako putoval sv. Josef s Pannou Marií, když sobě noclehu hledali. Co si dnes jeden druhému před Otcem nebeským slíbíte, každý to jediný slovíčko jako nejdražší drahokam do našich srdcí uschovejte, nikdy a nikdy na ten sv. slib nezapomínejte. Kdo zapomene a ztratí ten slib, ten ztratí víru, naději a lásku, zároveň ztratí i Boží požehnání. Bez Božího požehnání marné všecko namáhání. Ať jsme starý aneb mladý, to Boží požehnání potřebujem každý. Když nás Bůh jednou z toho světa povolá, nevezmem s sebou žádné budovy, žádné tisíce, vezmem si s sebou jen to jediný, co jsme jeden druhému před Otcem nebeským slíbili a co jeden (druhému) pro druhého dobrého učiníme. Ty slova si pamatujte, každodenně opakujte, abys den sv. světil, ctil otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi. Vaše rodiče vždy v uctivosti mějte, je nikdy a nikdy neopouštějte. Když vám je Bůh jednou na věčnost povolá,, jejích starostlivé oči laskavě zatlačte. Za každou tu nejmenší posluhu, kterou pro ně konat budete, sám Otec nebeský bude odplatitelem vaším.

Ježíši, Synu Davidův, Tys nám svěřil naše děti, já je Tobě s tělem i s duší poroučím a odevzdávám. Jsou Tvoje, Pane Ježíši Kriste, ponechávám je zcela Tvé otcovské lásce, račiž se nad nimi, můj nejmilejší Spasiteli, smilovati, na těle i na duši ode všeho je chrániti a jim seslati sedm darů Ducha sv., víru, naději a lásku, sešli jim také Anděla Strážného, aby je ve dne v noci chránil, ve dne v noci při nich stál a po dráze k životu věčnému je vodil.

0 Maria, bez poskvrny počatá, vypros a uděl mi tu milost, abych já jedenkrát s cerou naší a s tím celým zástupem, který jest zde shromážděný, před trůn nejlaskavějšího Spasitele přivedena býti zasloužila. K tomu nám dopomáhej Bůh Otec, Syn a Duch Svatý.


*) Z Kačice u Kladna. Selka B. Z. to říkala dceři o svatbě r. 1897 a k žádosti mé to napsala. Jak napsala, doslova otiskuji.

Předchozí   Následující