Předchozí 0464 Následující
str. 447

@NZ@Směs

* Srdce dívčino talismanem vrahovým r. 1902! Tyto dny odsouzen byl k smrti provazem tulák Jaroš, jenž bezbrannou, 151etou dívku M. Suchánkovou usmrtil sekerkou, na kusy rozsekal a jednotlivé kusy pálil a zbytek do řeky hodil. Na dotaz veřejného žalobce prohlásil vrah, že srdce zavražděné dívčině vyřízl a nechal je neporušené v pověrčivém domnění, že se mu nic nestane, bude-li srdce zachováno.

(Národní Listy 1902, č 151.).

* Pověrčivý hrobníh. Ze Ždánska se nám píše: Minulý týden konal se v blízké osadě L. pohřeb malého děťátka, při kterém sběhla se-následující událost: Dp. kaplan a pan řídící učitel, vykonavše předepsané ceremonie, obrátili se a šli k východu hřbitova. Tu však z nenadání začne hrobník provazem, na kterém rakvičku do hrobu spouštěl, jednoho z ministrantů šlehati, jak se říká >o sto šest«. Jak dp. kaplan, tak i pan řídící učitel a ostatní přítomní byli počínáním hrobníkovým velmi zaraženi; dp. vida to zavolal na něho: »Co to děláte? Nevidíte, že ministrant je v mešním rouchu, co vám udělal? Přijděte ihned na íaru.« Počínání-hrobníkovo vysvětluje se takto : Hrobníkův hoch stížen byl chorobou, následkem které znečišťoval lůžko, z čehož povstávaly v domě časté křiky. Veškeré tresty, napomínání a prostředky nepomáhaly. Tu dostaL hrobník radu, aby provazem, kterým do hrobu spouští mrtvoly, sešlehal nejprve svého synka a pak osobu v mešní roucho oděnou a za církevními obřady na hřbitově přítomnou. Poněvadž si hrobník na dp. kaplana netroufal, sešlehal ministranta. Zda-li prostředek ten se osvědčil, nevíme.

Rud. Janovský. Ždánice na Moravě. (Moravská Orl. 1900 č. 230)

* »Mistr ostrého mečet {pohodný). Za dob robotních bývali na panstvích dva mistři, jeden ovčácký a druhý ostrého meče (pohodný). Jak se mu vedlo a které byly jeho povinnosti, o tom dovídáme se z gruntovní knihy Kunratické, uschované v zemském archive na str. 249—250. Tehdejší majitelka panství Kunratického, Maria Josefa hrab. Golčů, najala r. 1783 pro všecka svá tři panství Matěje Veselého, mistra ostrého meče, ze vsi Záběhlic, na dobu 6 let. Úkolem jeho bylo předně: každého týdne dvakrát, v teplých časích čtyřikrát musel projíti všecky dvory a ovčíny beze všeho čekání a pro sebe posílání a kde jaký zhynulý dobytek našel, hned jej musel odkliditi, kůži pak dáti kunratickému vinopalovi odvésti. Za to dostával Veselý ze sýpek panských 6 měr. žita, a 6 měr, 2 věrt. a 2 mandele ovsa rak. míry vždy po dojíti kvartálu Za druhé: zakročiti má, kdyžby i u poddaných padl dobytek a kůže odvésti. Za třetí: »Kdyžby z dopuštění Božího morní nakažení mezi dobytky, vzniklo, tehdy on Matěj Veselý povinen bude a tímto se přísně zavazuje


Předchozí   Následující