Předchozí 0465 Následující
str. 448

takový nakažený dobytek celý s masem a kůží (pokudžby jiného královského nařízení aneb povolení nebylo) do šachty házeti, vápnem posypati a zemí vyrovnati a zapěehovati, tak aby s tím prostředkem dáleji se rozšiřujíc, mohoucímu zlému contagions času předcházeno bylo, vše věrně a upřímně k zachování a držení . . .« Žeť práce měl dost, patrno z toho. že pod dozorem jeho byly dvory Kunratický, Hrnčířský, Šeberovský a Chodovský a ovčíny v Kunraticích a Hrnčířích. V Kunratickém dvoře bylo kol r. 1700 dobytka koňského a volského 24 kusy, krav dojných 50. jalových 40, svinského dobytka kolem 200 kusů. V ovčíně pak chovalo se bahnic (kromě jalových) 1000 kusů. Tak zapsal zámecký písař.

    Cyr. Merhout.

* Ještě něco o »oběšení«. K článku s týmž obsahem uveřejněnému v č. 7. Č. Lidu poznamenávám: V Lochenicích, kraji Králové-hradeckém říkává se o člověku, který nosí na krku stále v zimě v létě uvázaný šátek, že se na něm oběsí. Tak se stalo i nedávno jednomu vejminkáři S. Také nosil stále šátek na krku. Ani v noci ho neodvazoval. Jednoho pak rána našli vejměnikáře »uvázaného« na šátku, který si přivázal na pelest postele.

    Jos. B. Pešek.

@NZ@Otázky a odpovědi

* K dotazu prof. Dra. Gelakovského > O zahájení trhu«: V Holešově na Moravě bylo před 200 lety zahájení svobodného trhu čili frejunku oznamováno vyzváněním a vyvěšením ruky, kteréžto výkony právní posel obstarával. Vyzváněno bylo asi zvonkem, na rathouze umístěným. Doklady toho nacházíme v knihách: »Počet obecní města Holešova, na všelijaký příjem a výdaj peněz se vztahující«, kdež čteme v letech 1685 — 86, že poslu právnímu od vystavení a snímání frejunku postního, letního, Svato-Vácslavského, Svato-martinského a Svato-Tomášského po 18 kr. placeno. V době od 1. Maji 1710 až do 12. Februarii 1712. roku zaplaceno poslu právnímu od vyzvánění sedmi freyungkův a snímání ruky od každého po 18 kr. celkem 2 R 6 kr. V době od 12. Eebruarii 1712 až do posledního Decembris 1714. roku opět od vyzvánění a snímání ruky placeno. V nynější době bývá počátek obilního trhu červenobílým praporcem oznamován. Kdežto však v Napajedlích (viz č. 7. roč. XI. str. 351. časopisu tohoto) dotud, pokud jest praporec vztýčen, jen soukromé osoby smějí obchodovati, překupníci neb obchodníci obilím nikoli, v Holešově vůbec nikdo ani kupovati ani prodávati obilí nesmí, pokud praporec se nevztyčí. Ve Fryštáku, městysi u Holešova, v minulých dobách oznamováno, že začíná neb končí svobodný trh, vystavováním a snímáním kamenné sošky Andrýska. Andrýsek chován jest posud na radnici fryštacké.

    Rudolf Janovský, městský tajemník v Holešově.

Předchozí   Následující