Předchozí 0468 Následující
str. 451

ve znamení váh, nastane spojem všech planet; a slunce přijde do ocasu draka, a bude to znamením věcí podivných a hrozných; nastanou povodně, vichřice, války a j. Bude rudé a ohnivé zatmění slunce a to značí veliké krveprolití. A potom bude zatmění měsíce, a to znamená srážku národů. Proto napomíná on i ostatní astrologové z Toleda, aby všichni myslili na spásu duše. List dán jest v Toledu r. 1327. Petr Žitavský poznamenává, že nic z toho, co list předpovídá, se nesplnilo; bylo jen zemětřesení malé.

Do století XIV. jen zatmění slunce, měsíce, padání meteorů, komety, paslunoe a paměsíce a severní záře poutala k sobě pozornost kronikářů. Ve století XIV. najdeme též záznamy zlých spojení planet a konstellací. Tak na př. v kronice Beneše Krabice z Veitmile jest přesné (na hodiny i minuty) pozorování zatmění měsíce dne 17. I. 1348., při kterém spatřovalo se nebezpečné spojení jistých zlých planet a konstellací, jež byly prý předzvěstí moru. Podobných pozorování najdeme více ve XIV. století. Stlad každá kometa a zatmění jest zaznamenáno v letopisech XIV. století.

Nejzajímavější však zpráva z kronik pojí se ku dni 5. IV. 1283.ln) Pokračovatel Kosmův zaznamenal: »Jakož i z jiného znamení, totiž hvězdy, která 5. dubna byla viděna nad rohem měsíce, zářící velmi jasným leskem, moudří a učení mužové příchod svého knížete a dědice království Českého . . . předpověděli.« To opakovali téměř všichni kronikáři a dějepisci čeští. Zde naskýtá se několik otázek. Kdo byli ti »moudří a učení mužové«, či jak Palacký píše, »učení hvězdáři pražští?« Odkud čerpali Čechové první své vědomosti astronomické (astrologické) ?

Všimněme si nejprve domácích zřídel vědomostí. Za Karla Velikého na jeho popud byly zřizovány školy při biskupských sídlech a klášteřích; školy ty kvetly po několik století a učilo se v nich tež astronomii. U nás později byly též zřízeny školy klášterní.11) V Německu na klášterních školách učili se v IX. století základy Boethia, spisy Bedovy o pohybu slunce, měsíce a planet, učili se znáti souhvězdí, zvířetník, příčiny zatmění slunce a měsíce, užívati astrolabu, horoskopu.12) Vedle škol klášterních byly v Čechách ještě jiné školy, při kapitule kostela sv. Víta na Hradě Pražském, kdež se přednášely předměty sedmera svobodných umění (tedy i astronomie). V rozbrojích r. 1248 studium partikulární zaniklo, ale za Přemysla Otakara II. vzkřísilo se opět a nabylo brzy takové pověsti, že navštěvovali je i cizinci z Rakous, Štýrska a Bavor. Mezi cizími posluchači partikulárního studia na Hradě Pražském sluší jmenovati učeného opata admontského Engelbrechta a bavorského kronikáře mnicha Fiirsten-feldského. Kolem roku 1270 učili na studiu partikulárním jen rodilí Čechové, mezi nimi mistr Řehoř (biskup Pražský v 1. 1296 — 1300) z rodu pánů Zajícův z Valdeka přednášel o věcech přírodních dle Aristotela


10) F. R. B. II. 366. a Palacký, Dějiny II. 1. 212., 2. vyd. 1877. ") Srv. Ungar : „Gedanken von dem Zustande der Schulen und der lateinischen Literatur in Böhmen". Prag 1784. O astronomii ve školách klášterních píše Ungar na str. 42, 43. ls) R. Wolf, Geschichte der Astronomie 1877, 75 a násl. O astrolabu a horoskopu viz Klein Ernst, Handbuch der Astrologie, Berlin 1891.

Předchozí   Následující