Předchozí 0489 Následující
str. 472

druhý 29'5 cm v průměru. Na svrchní straně polévány jsou zelenavě na-šedivělou glasurou, nyní ovšem jemnými trhlinkami jakoby posetou. Okraj prvého měří 7 9 cm, druhého 7-3 cm, tak že na prohlubeň velice mělkou zbývá u prvého 13 cm, u druhého asi 15 cm.

Talíř s letopočtem (obr. 1.) zdoben jest květy karafiátu, talíř btz letopočtu (obr. 2.) jablíčkem. Kontury malovány jsou barvou hnědo-fialovou (na prvém tmavší), květy pak i lupeny šťávní zelení (na prvém opět tmavší). Touto zelení zdobeny jsou i kontury úponkové. Kresba konturová na talíři prvém jest přesnější, rysy svižnější, nanášení barev stejnoměrnější, kdežto talíř druhý malovala asi ruka méně dovedná, ač se upříti nedá, že Výzdoba jeho jest lidovější. Po nějaké značce mistrově marně jsem pátral.


Č. 1. Talíř zdobený karafiáty. Podle originálů Lomnického musea kreslil J. Petrák.


Č. 2. Talíř zdobený jablíčkem. Podle originálů Lomnického musea kreslil J. Petrák.

Pěkným kouskem lidového umění jest m a I o váná sklenice. Stěny její jsou vyduty, v hoření polonině více než v dolení, ucho je dlouhé, hodně široké, ale tenké. Dno kol kolem na cm přečnívá. Po obou stranách ucha zdobena je květy jablíčkovými, lupeny i stonky. (Obr. 3.) Hlavní péči věnoval malíř obrázku, jenž nalézá se v předu sklenice (obr. 4.): vyšňořená panenka podává svému galánu na důkaz vroucí své lásky kytici rudých růží, po níž on toužebně ruku vztahuje. Sklenice stávala asi na lepších stolech, viděti to z kroje obou milenců, který není nikterak selský. Pod hořením krajem ve výši ucha vine se kol červenobílý pásek. K malbě užito barvy bílé, jasně modré, šedozelené, červené, žluté a černé, kteréžto barvy jsou i barvami konturovými. Sklenice jest 17'5 cm vysoká a pojme staročeský máz dobré míry.

Méně zajímavá jest sklenice menší (holbová). Stěny její jsou jen nepatrně vyduty, okraj dna značně přečnívá; široké, velice tenké ucho je rýhováno. V předu vymalován jest korunovaný dvouhlavý orel s mečem


Předchozí   Následující