Předchozí 0042 Následující
str. 35

od své máti ani bičem, ani mečem, jen rozpustilým jazykem. Podej, duše, oravé ruky, povedu tě skrze muky, skrze muky do propasti a z propasti do radosti. Uhlídáš tam své rodiče, jak tam pláčí, naříkají, že tě nikdá netrestali. Už já lehám — Pána Boha v hlavách, andělíčkové po stranách a ti ďábli svázaní, od Pána Boha přikázaní, neměj ke mě žádné moci, jen když chce sám Pán Bůh všemohoucí, kdyby se mi chtělo něco zlého zdáti, Pán Bůh račiž mě ze sna probuditi. K tomu mě dopomáhej Bůh Otec,' Bůh Syn, Bůh Duch svatý. (Z Nymburka.)

Pán Bůh s námi račiž býti, rač nám hříchy odpustiti, chlebíčka Božího naděliti. Maminku, tatínka a nás všechny pozdraviti, dědečkům, babičkám a všem věrným dušičkám lehké odpočinutí dáti, ať jim světlo věčné svítí, ať odpočívají v svatém pokoji. (Tamtéž.)

Ježíši, Josefe s Marií, matičkou tvou, já vám poroučím tělo mé, srdce mé, duši mou poslední hodinkou, smilujte se nade mnou. Ó, Bože otče, buď milostiv mně hříšnému, ó, Bože, otče, buď milostiv mně hříšnému 6, Bože, otče, buď milostiv mně hříšnému. (Tamtéž.)

Když lehám, na Pána Boha vzpomínám, na svatého Jana, pro pot ran Krista Pána. Ježíš sedí na kamínku, přišla k němu Maria, plakala a želela, jeho rány viděla. Jdi, matičko, jdi domů, oznam to všemu lidu, mladému a starému. Kdo tu modlitbičku se třikrát pomodlí, ten tři duše s očistce vysvobodí, maminčinu, tatínkovu a svoji třetí. Ó, Pane Ježíši Kriste, račiž to dáti, až se bude duše s tělem oddělovati, andělíčky spolu seslati, do nebeské slávy, do nebeské radosti vznésti. (Tamtéž.)

Šel Pán Ježíš do zahrady, naklonil svou milou hlavičku na studenou rosičku. Přišel k němu svatý Petr, svatý Jan. Ptal se ho: >Co tady děláš, Pane Ježíši Kriste?« »Já počítám svaté rány, které mi židé dali, ruce, nohy probíjeli, trnovou korunu na hlavu dali, trnovou korunou korunovali.« Máří Majdaléna velká hříšnice byla, ta na poušti bydlela, za své hříchy pokání činila; anděl strážce se jí zjevil a oznámil před Ježíšem Kristem. Tělo Boží, matko Boží, na oltáři položený, odtud přijde, soudit bude živé i mrtvé. Věřím v Ducha svatého, svatou církev obecnou, všech svatých obcování, odpuštění hříchů, těla vzkříšení a život věčný. Amen. Ježíši, Maria, Josef, Jáchym, svatá Anna, přátelstvo Krista Pána. Budu spát, račte mě ode všeho zachovat a ochraňovat.

Ježíši Nazaretský, králi židovský, chraň nás, opatruj nás ode všeho zlého, tělu i duši škodného. Milá Matičko Boží, neopouštěj nás, svatá Anno stůj při nás. Svatý Jene Nepomucký, chraň nás od hanby světský. Svatá Panno Barboro, Ježíše Krista milenko, nedej nám náhle zemříti, bez pokání s světa sjíti, abychom se s tebou radovali, s Kristem Pánem až na věky věků. (Z Chlumce nad Cidlinou.)


Předchozí   Následující