Předchozí 0062 Následující
str. 55

Dopisy našeho lidu.

Podává Augusta Šebestová.

List mladého moravského vystěhovalce z Ameriky:

»Moje drahé Potěšení!

S třesoucí rukou chápu se péra, abych ti vylíčil všechny naše trampoty, které sme s Joškou pocítili v německých štacijách dyš sme měli přesedati. Dyš sme přesedali, dycky nás sehnali jako nějakých zločinců do všelijakých kanálů a my sme nevěděli do kterých vlaků máme sedati.

Pokáď sme byli v nasej zemi, bylo nám veselo, ale jak sme dojeli mezi němců, uš se nám to krátilo (nelíbilo) s nikým sme se nemohli domluvit a to bylo zle. Dne 11. ledna sme sedali na šif. První den byla pohodlná plavba ale večír se strhla strašná bouře tak že nám kufry létali se strany na stranu. Žensky (ženy) a některý mužský plakali a na živého Boha volali tak to trvalo celou noc. Vlny bili zvýšú Pálavských kopců. Potom bylo zasej velmi pěkně ale ve středu to 15. ledna a v sobotu-18. ledna na novo. Já sem byl zdravej po celých 14 dní ale Joška byl pořád marod. Tys mě dycky říkávala, že já na tebe zapomenu, ale já uš po třeli tobě posýlám psaní odepiš mě eslis dostala kartku z Bremen a eslis vyřídila od Jošky Bětce Bezúškovej pozdravení. Odpis nám kdo se žení nebo vdává a esli se Bětka nevdává a esli ty se nebudeš vdávat. My s Joškou sme se uradili a skoro přísahali, že na Vás nezapomenem a v Americe žádný ženský pohlaví nechcem jaktěživi poznati. Jistotně vás obá dvá prosíme, abyste nám odepsali obě dvě každá aspoň pár řádků pro potěšení. Dyš Bětka by se uš vdávala, toš nám aspoň ty odepiš, jak je doma a jak bylo v ostatky, esli ste si uš nějakých ženichů nenašli.

My sme vydělali za 2 1/2 dne tři torale 45 centů, enom že stálej tovarych nemáme. Sme u hodných lidí a máme se jako bychom byli na svatbě. Do khustu platíme na týden 4 torale.

Dyš sme do Glevelandu dojeli, toš nás vezl v kočáře tentkrát dybyste nás byli viděli, toš byste si byli řekli, co sú to za páni. Ale jak nám bylo! To byla tá největší trampota zima nám bylo a dlouho nás vozil, protože nemohl najiti náš kvartir a za jedno sme měli strach, jak budeme přivítaní ale bylo to všechno dobrý vlídně nás přivítali. Ještě jednou tě prosím, abys ty nám aspoň odepsala, abys nás ty ještě jednou potěšila.

V Americe je pořádem zima a padá sníh. Dali Pan Bůh zdraví a štěstí a dyby něgdy chtěla jet za mnou toš mě odepiš já se budu snažit abych si pro tebe peníze obstaral tam nebude žádný nadávání od rodiny.

V Americe je na ženský velmi dobře dyby měla nejakýho ílámu toš ho može nechat zavřít a má se lepší žena nádeníka neš u nás sedlka. 5 Bohem na shledánu. Věčná škoda nasej milej Moravěnky. Tvůj věrný milenec Václav.


Předchozí   Následující