Předchozí 0069 Následující
str. 62

návodu cikánova upraví sám. Vzal tedy metličku, střechu zapálil a když hořela, běhal okolo a také volal: »hora — roha<. Plamen však neuhasí a nejen střecha, i celá stodola nadobro lehla popelem. (Herm. Městec, Aloisie Jelínková.)

Sedlák pošíval stodolu došky. Šel okolo cikán a nabízel se, že střechu připálí, aby nikdy neshořela, Sedlák svolil a cikán podpálil došky sirkou. Při tom cosi nesrozumitelného mumlal a sedlák zaslechl jen slova: »hinauf, hinauf!« Oheň plazil se vzhůru po doškách, opálil je, ale nespálil. Druhou stranu střechy chtěl si již sedlák připáliti sám. Podpálil tedy došky sirkou a volal: »hinauf, hinauf!« Stodola celá shořela. (Seč, G. Kvěch.)

Jednou šli cikáni v Šiškovieích okolo stavení, jehož novou střechu hotovil se právě hospodář přiřezati. Jeden z cikánů zastavil se u toho stavení a nabízel se hospodáři, že mu pomůže. Když tento svolil, zapálil cikán střechu a volal: »Ne vohin? Ne vohin?« Po chvilce oheň ustal, došky pak sice byly poněkud opáleny, ale sláma na okrajích byla rovná. Cikán dal ještě hospodáři kořínek, který týž měl zakopati pod stavení, aby nikdy nevyhořelo. (Licibořice.)

@NZ@Časové zprávy

* Československé výšivky v Paříži. Na mezinárodní ženské výstavě »Exposition internationale des arts et métiers féminins«, která letos od konce června do října v Paříži jest uspořádána, jsou zastoupeny péčí Výboru pro šíření národního vyšívání též naše lidové výšivky. Výbor, jehož předsedou je nyní p. prof. J. Koula a jednatelkou pí. R. Tyršova, zaslal do Paříže výběr asi 100 lidových výšivek z Cech, Moravy a ze Slovenska, vedle toho několik publikací s reprodukcemi výšivek, jakož i asi 30 vzorných nových výšivek a krajkových ozdob, na základě našich lidových motivů provedených. Lidové výšivky vybrány ze sbírky, kterou jmenovaný výbor během let na náklad obce Pražské k účelům školním sestavil a která při Městské vyšší dívčí škole se chová, a výběr doplněn několika kusy, zapůjčenými od soukromných sběratelův; nové výšivky jsou prací žákyň Městské průmyslové školy pokraéovací (z pracovny vyšívání) a žákyň Vyšší dívčí školy Pražské, krajky vystavuje slč. Šmolková. Píše se nám z Paříže, jak naše výšivky a krajky, kteréž i s reprodukcemi 21 pultových vitrín zaujímají, budí na výstavě živou pozornost. Výstavku tuto na výstavě urovnali slečny Brichtová, Veselíková a pánové Malina a Vochoč.

* Doba Rudolfa II. ve světle kulturních dějin. Přednášku tuto bude míti Dr. G. Zíbrt v zimním semestru 1902—3 na české universitě, vedle jiného čtení kulturně-historického: Bohuslav Balbín a jeho věk.


Předchozí   Následující