Předchozí 0083 Následující

Písně cechů v Pruském Slezsku.

Podává Jan Vyhlídal.

Nejpřednějším buditelem Čechů v Pruském Slezsku jest Cyprian Lelek*), duchovní správce z Vodky. Týž svou dobou byl našim krajanům vším: učitelem, knězem, dobrodincem, spisovatelem, poslancem, zakladatelem knihoven, sběratelem národopisného materiálu atd. Pominu ostatních zásluh jeho, toliko zmíním se o jeho sběratelské činnosti. Fr. Sušil v úvodě ku svým »Mor. národním písním« zvláště chválí Lelka, že mu při sbírání písní velmi pomáhal, řka: »Mezi jmény (sběratelů) nejhustěji se nalézá p. Cypr. Lelek, jenž mi sbírku svou v pruském Opavsku shledanou připustil, ovšem bez nápěvů, ale ku které jsem melodie tím lehčeji z úst lidu naznamenal, moha již určitou píseň udati, jejížto melodie jsem vyhledával.« Ta sbírka písní, o níž se Sušil zmiňuje, obsahovala 14 svazečků, z nichž dochovaly se nám jen čtyry, totiž první, čtvrtý, třináctý a čtrnáctý, které uschovány jsou v Opavě v museu »Matice Opavské«. V. Prásek ve své »Vlastivědě Slezské« (I.) vydané r. 1888, cituje I., III., IV., V., IX., a XIV. svazek; těch deset svazků bezpochyby při stěhování musea Opavského se ztratilo. Sběratelská činnost Lelkova byla neobyčejně horlivá, jeho sbírka mohla obsahovati přes 600 písní a popěvků ze samého Pruského Slezska, soudě podle toho, že v uchráněných 4 sešitech napsáno 175 písní. Fr. Sušil**) z celé sbírky Lelkovy vybral 20 písní a V. Prásek 4 delší — a 9 popěvků, poměrně tedy málo, takže zbývá dosti na vybrání.

Které písně ve 4 sešitech lepší, vzaty, a někdy doplněny látkou, kterou sám jsem nasbíral — není vsak těch doplňků mnoho, protože nyní český lid v Pruském Slezsku vlivem školy, též někde i kostela zapomíná na zpěv. V některých osadách učitelstvo zakazuje dětem »moravsky« zpívat, ba tresce je, když chodíce po »krasne« (s majíčkem), nebo jindy česky zpívají; jiní zase nahrazují české písně — německými . . .

I. Nábožné.

1. Jak v neděli po oběde.

Jak v neděli po obědě chodil Pán Bůh po světě, se dvěma apoštolama, dvěma učedlnikama, nadešli tam jednu dívku, ona nese vodu cistu.

„Daj, děvuško, daj te vody, urnyjem se ruce, nohy." „Ta vodička něni čistá, napadalo do ni listi, teho lista vrbove'ho, teho prachu cestového." „Ta vodička ta je čísta, tys, děvucho, něnis čistá."


*) Cyprian Lelek *„20. října 1812 v Benešově, f 23. dubna 1883 ve Vodce. Viz o něm více v „Ceších v Pruském Slezsku" od J. Vyhlídala na str. 16.—18 Spis vyšel u V. Povondry, knihkupce v Kroměříži. **) Fr. Sušil iná ve své sbírce celkem 838 písní kromě variautův a ,,dostavků a doplňkň". Z těch písní jest 76 z Opavska, 19 z Těšínská a 75 z Pruského Slezska. Celkem 170 písní a popěvků ze S ezska.

Předchozí   Následující