Předchozí 0092 Následující
str. 85

suchý zemflák zim. A v takovém žížmu496) tam seděť— na drahý deň ceíé ráno chrchjáí a hlava ho boleli. Sak préj sa já už nedám nabať-kať.497) A Hanču tam ti chlapi aj nadrdalii98) a poskúbali. Až to byío nešikovné. —

Dysi Hanča sa z Antošem hrubě povadiia, dyž si sed do karet a prohrávat, a ten budaci ožvantaný, vyoháňál jí čaganem a vyhnáí ju. Blúznít *") na ženu a na KřúpaJovu rodinu a napájál celu hospodu zadarmo. Ti chtějaci sa zadarmo naslopať510) všeci mu přisvíčali.

Hanča přišla v noci g roiicom ze řvavú a ukazovala lyzny501) na rukách. Préj já sa tak tyranovať nenechám.

Ja, co je z Trčálků je Trčálkovo, pravil Křúpaía. Šak sme my sa ti dosf naradili. A z toho zas sa mrzel na sebe. To ňa čert naved, že sem vám tú hospodu spa'ihtovaL Čert ně nedál dobře dělat Nidy tak neklnúvaí.

Ja, dyby člověk vědél o tom, co bude po tom! rozbírala ho Křú-paika.

Ale já naň zytra musím udříť, šťolováJ502) sa Křúpata. A dyž to nebude po dobréj, tož zapříhnu krávy a odvezem ti hospodářství k nám.

Pověry a zvyky z okolí Nové Říše na Moravě.

Podává Pavel Pavelka. @P@1. O dítku.

1. O dítku.

Přijde-li matka s novorozeňátkem někam po prvníkráte na návštěvu,

dá se mu jíst na měkko uvařené vejce, od kuřete (mladé slepice) snesené; dítě pak brzy mluví.

Když dostává dítko zoubky, kdo první zoubek u něho zpozoruje, bývá za to odměněn.

Lépe jest, když dítko dostane napřed dolní zoubky; rostou-li jemu dříve horní, dítko brzy umře. Říká se o něm, že »si kope hrobeček«.

Oblékne-li se novorozenému dítku první košilka z nového plátna: dítko to mnoho šatů trhá; patří tedy první košilka za starého plátna.

Opařujeme-li zabitou husu, stáhneme kůžičku s její nohou a uschováme ji; jest velmi prospěšná pro novorozené dítě. Dáme-H kůžičku tu po nějakou dobu na ručičky a nožičky dítka nikdy dítko »neoznobe« (neozebe).

Novorozené dítě počínajíc mluviti, oznamuje, budeli příští dítko hoch nebo děvče, dle toho promluví-li po prvníkráte buď »tata« nebo »mama».


496) Včřte, tam je žížmo u těch Č . .., patnájt lidí v takej izbúlce ! Jinak také dýchanec 497) navésti. 498) smýkali ji bezohledně. Tak tým chasníkem nadř-daia (nadhazovala), pěstujaci ho. 499) láteřil nesmyslně. 500) napít 501) modřiny 502) chystal se.

Předchozí   Následující