Předchozí 0107 Následující
str. 100

železa a dříví zanecháno. Tento excellenc pan hrabě má šest synů a dvě kontesky: to jest první Filip, narozen roku 1752 1. listopadu, druhý Josef, narozen 1757 13. listopadu a po smrti pantatí svého obdržel panství Třešť a Landštein, za jeho panování byl jménem Ottův dvůr z gruntu nový vystavěn, též i v Hodících roku 1811 nechal nový ovčín vystavět, a ten pán měl věku svého 59 let, zemřel ve Vídni dne 31. března roku 1816, a tělo jeho až z Vídně na Landštein přivezeno bylo a tam pohřbeno jest, a potom i ona, paní hraběnka Aloisia, dne 17. decembra 1823 zemřela, též k němu pohřbena byla ona, ale zde zemřela, za jejího vdovou panování nechala tam u lesa myslivárnu v tom roce ještě na zeleném gruntě vystavěti a ustanovila tam prvního pod jménem Václava Pacla, myslivce, i měla ona prvního syna, jeho jméno Otto, kterýžto 12 let stáří měl, když ona zemřela, kterýžto naším pánem býti měl, zemřel také roku 1831, měl věku svého 19 let a 9 měsíců, neb v tom roce panovala velká nemoc, kdežto lidé mnoho umírali — jménem kolera. Po jeho smrti ale žádný pan hrabě nebyl, docela hraběuí rodina Herberštein vymřela. (Antonín Charvát, děkan, Jan Fürst, vrchní.)

Tito jsou ještě bratři Filipa a Josefa: 3. Karel, narozený roku 1763 29. septembra, měl 74 let Eu; 4. Leopold, narozen 19. augustu 1765 E". 5. Antonia, narozena 6. novembru 1766, 6. Kajtana, narozena 22. máje 1768 E°. 7. Ernestus, narozen 4. decembra 1771 E°. 8. Jan, narozen 8. oktobru 1774, ten byl kněz.

Posměšné říkání o sousedech z Dublovic.

Sebral J. V. Osečanský.

V Dublovicích (okr. sedlčanský) jistý ferina rád pil »na zdraví« jiných sousedů, ale při tom také na jejich útraty a při tom ziý-moval všechny sedláky a chalupníky ve vsi říkaje:

Na zdraví Doležala — má dcery jak fiala. Na zdraví Hrona — to jest chlap lakomá. Na zdraví Bártíka — ten špatně utíká. Na zdraví Locha — ten divně rochá. Na zdraví Šoíky — ten chytá šťovky. Na zdraví Gejdy — to jest kus šmejdy. Na zdraví Pareza — má hodně železa. Na zdraví Brože — ten má dva nože. Na zdraví Vaněčka — vrzají mu kolečka. Na zdraví Kymly — má koně šimly. Na zdraví Ma-lehy — má divné povahy. Na zdraví Krále — napil se a nadával dále. Na zdraví Chalupy — má na bradě dva chlupy. Na zdraví Dvořáka — ten divně huláká. Na zdraví Kramule — má ženu z homole, var. (má cukru homole.) Na zdraví Bílka — (nepodařilo se mi rým zjistiti). Na zdraví Kubisty — ten sedí u »Lišky«. Na zdraví Hastroše — teče mu do kaše. Na zdraví Bláhy — ten nevěří v dráhy. Na zdraví Truhláři — ten se divně utváří. Na zdraví Brejšky — ten se pne do vejšky. Na zdraví Fajera — ten dělá frajera. Na zdraví Hrdinky — má rád hodinky.


Předchozí   Následující