Předchozí 0110 Následující
str. 103

pročež se lidé osypají rádi a často namahají(!}. Protož se jest zdravo vlažně mýti a víno neb pivo skrovně píti, ale pouštění se velikého varovati.

Dubna toho měsíce väe se puká. Protož se neštovice na člověku rozličné ukazují a krve velmi přibývá. Protož sluší krev pouštěti dubna toho měsíce. Také zdrávo jesti bráti počištění břicha bezpečné.

Máje toho měsíce jest velmi zdravo bráti počištění z pelyňku a z kozího mléka a též pouštěti krev jest velmi zdravo. Také jest zdravo jísti krmě s dobrým kořením. Také maje šalvěje a benedikt se všemi kořeními i popíti jest velmi zdravo a dobro i užitečno.

Června toho měsíce med píti jest nezdravo. Také mladé pivo jest velmi nezdravo; také maso vepřové jest velmi nezdravo hlavě. Mistr velí, nejísti toho v tom měsíci, ale locika (t. j. hlávkový salát) jest velmi zdravá hrýzti a studničná voda čistá zdravá jest píti.

Července toho měsíce jest nezdravo krve pouštěti ani kterého pili ku počištění bráti. Také medné a spáti ve dne jest nezdravo Také jest zákon vlažného mytí se varovati, jakž nejvíc možno. Silné se na silného chová, ty ale šalvěje užívej, neb jest velmi zdravá, kdož ji hryze nebo pije.

Srpna toho měsíce kdož chce zdráv býti, nejprve aby málo spal, druhé, aby se přílišné vášnivosti varoval, třetí, aby se studeného choval povětří a aby toho měsice krve nepouštěl. Také sluší skrovně jísti a píti a mytí vlažného se varovati.

Září má sobě ovoce, avšak jeho nesluší na syrovu jísti nebo hrýzti. Chléb s kozím mlékem jest velmi zdravo jísti. A ovoce také zákon jest s chlebem jísti anebo hrýzti. A kdo skrovně toho měsíce dobré může koření s octem hrýzti, jest zdravo.

Října toho měsíce velmi jest zdravo nové víno píti. Také zvěřina jest velmi zdráva i ptáci, neb jest ty časy všecko dospělo a zlínalo. Trnky jsou zdrávy, protož může je člověk často jísti, ale to jest prsoum škodné. Protož jest zákon, chovati se od medu přílišného.

Listopadu toho měsíce bývá ráda lidem šnupa, protož sluší hiavu v teple míti. Toho měsíce sluší horké krmě jísti a pití odrazovati. Také jest se varovati horkých lázní, neb z těch lázní pravá se nemoc stává.

Prosince toho měsíce jest velmi zdravo koření horké, jakož jsou hřebíčkové, muškátový květ i jiné koření, ježto horcí anebo zhřívá od přirození Také z hlavně žíly nesluší toho měsíce pouštěti neb jest velice nezdravé. Toho také měsíce hlavu vždy sluší v teple míti a zvláště šiji nebo z toho šnupa přichází a šnupa jest počátek mnohých nemocí a protož opatrně se člověk v tom má míti.


Předchozí   Následující