Předchozí 0117 Následující
str. 110

Pastucha čaroděj r. 1690 na Křivoklátě

Sděluje Václav Schulz.

Ovčáci a pasluchové byli ode dávna vždy v podezření, že se obírají čarami. Doklad toho podává i výslech pastuchy Lukáše Janečka i výpověď svědků dne 12. června 1690 před hejtmanem panství Křivoklátského učiněné. Úřední protokol o tom zní následovně:

Examen Lukáše Janečka, pastuchy někdejšího Běleckóho dne 12. Junii (1690) na kancelláři hejtmanské zámku Křivoklátu v přítomnosti hejtmana, purkrabího a důchodního vykonaný:

1. Kdo jsi ty a odkud, jak ti říkají? Byl sem pastuchou v Bělči přes 20 let. Říkají mi Lukáš Janeček.

2. Jak starý jsi? Jest mi přes 10 let.

3. Kde jsi rodilý? Jsem v horách u Strakonic v vsi Malečicích rodilý; poddal sem se zde pro ženu za císařství.

4. Kde jsi se pak ponejprv čarám učil? Já jsem se žádnejm neučil.

5. Kdo je tě pak ten poslední kunst lidi mořiti naučil? Kdy a kde? Jeden žebrák letos po velikonoci, když jsem sobě stejskal, že mi se peníze tratí; byl u mně v chaloupce na noclehu v Bělči.

6. Kdo a odkud je ten žebrák? Pásl lonskýho roku v Kenačovicích na panství Kladenským ve mlejně Kalousovým; sice obyčejně žebře.

7. Co a jak je ti pak na tvou stížnost radil? Abych vzal hrnek vody a kus toho měšce, v kterým ty peníze byly, a zámek od truhly, kterým s těma penězi zamčena byla, jej na ten hrnek zamkl a to všecko do bahna vstrčil, že toho, kdo ty peníze vzal, nohy boleti budou.

8. Ty kusy kůže nejsou od toho měšce, v kterým peníze byly, než od toho nebožtíka Václava Rohly vlastních spodkův? Nejsou. To Pán Bůh ví!

9. Proč je pak on od toho umřel? Já jsem to na něj nedělal, než na toho, kdo mně ty peníze vzal.

10. A tak jsi věděl, že toho člověka tím prostředkem umoříš? Já jsem to proto udělal, abych zvěděl.

11. Musel si toho tehdy již prve více dělati a věděti, že takový hrnek s takovými čarami tak velkou moc má? To jsem nevěděl.

12. A ty si prvé pravil, žes to na toho dělal, kdo peníze bral. Věděl jsi pak, že on nebožtík Václav Rohla tobě takový peníze bral, žes to na něj dělal? Já jsem nevěděl, dělal-li je on to.

13. Kdy jsi ten zámek na hrnek zamíkal? Tam u toho bahna, když jsem hrnek do něho dáti mínil, protože se tím zámkem truhla otvírala.

14. Poněvadž jsi ty se ničím vinen neuznával, proč jsi pak na cestě, když tě sem bez řetězů a provazů vedli, jako šelma zlýho svědomí utekl a ]im, kteří tě vedli, těžkost udělal? Já jsem neutekl, než toliko sem Sel do lesa.


Předchozí   Následující