Předchozí 0118 Následující
str. 111

Na to jsouce hospodař, hospodyně jeho a jinší sousedé z Bratronic strany téhož Janečka bezbožného života tázáni, vyznali následovně:

Michal Rohla, hospodář: 1. Že jest se sám týž Janeček často dobrovolně přiznal, že jest Martina Kocourka, toho času pastejře Bratron-ského, proto že mu ze psa obojek vzal, umořil a to tím způsobem, že sám téhož svého psa zabil s jej do země zakopal; kteréhož synové Kocourkovi odtud dobyli a jinam zatáhli. On však Janeček toliko že chlupy od něho vzal, tím dotčeného Kocourka trápil, až ho umořil. 2. Druhého člověka jménem Víta Hrabě, který před ním v Bělči a potom v Žilině pa-stuchou byl, že mu něco ve světnici totiž nějakou kost a zaječí srst u stolu zakopal a týž Lukáš od toho stonal, týmž spůsobem se témuž Michalovi Rohlovi chlubil a že všecko ví, kde se co dělá.

Lidmila, žena-téhož Michala Rohly: 3. Dává také správu, že se chlubil před ní, před zetěm i dcerou její vdanou, že jednu starou ženu pro nějaký kus dobytka, že ho naříkala, že jejímu volu roh srazil, tak učaroval, že se rozpuknouti musela, tak že ji v plachtě k hrobu odnesli. .4. Dává správu ona i manžel její, že ten den před smrtí syna jejich oba spolu do Prahy jeli, při jejichž odjezdu syn nemocný u okna seděl, jim štěstí na cestu vinšoval a dobře mluvil. Janeček pak ve čtvrtek také z Prahy přišel a po jejich odjezdu v pátek témuž nemocnému nějaké víno pálený a marcipán píti a jísti dal, po čemž on ihned více mluviti nemohl, až v sobotu hodinu na noc umře], jsouc všecek nadutý, poněvadž v něm stolice i moč staveno bylo a nic jísti ani píti nemohl. 5. Dávají oba dva správu, že, když žena Rohlova tomu zlýmu člověku skrze manžela svýho návěští dala. že jeho vlastní žena jemu peníze bere, on se hned zařekl, že do třetího dne věděti musí, zdali tomu tak jest. Jakož pak také třetí den žena jeho šaty práti chtějíc se převrhla, na zemi sem tam válela a na to 3 dni ležela, až on jí zase rozdílných líků hledaje a snášeje, od toho pomohl.

Matěj Horák z Bratronic: 6. Dává správu, že od toho Janečka z vlastních oust slyšel, když se Bouchal, nynější pastejř Otročínovský, po Vítovi Hraběti na pastoušku Běleckou dostal a z nadepsané příčiny, v puntíku druhém obsažené, stonal, Janeček pak po něm na touž pastoušku se dostal, protože naddotčený Vít jemu Bouchalovi ani opáčenému Janečkovi o tom, co ve světnici zakopal, nepověděl, že ho nepustí, aby ho měl hned čert vzít. Jakož pak bídně za vsi Žilinou v nějakej rokli jako hovado zahynul. -— Petr Filip Pátek, hejtman m. p.

Pověsti z Obděnic.

Podává Josef Holán, rolník.

V hornatém úkrytu asi tři hodiny od okresního města Sedlčan na

V jižní stranu prostírá se stará osada Obděnieká. Má svůj nyní

filialní kostel ku poctě Bohorodičky Marie Panny zasvěcený (osadní pout

se oslaví 15. srpna na svátek Nanebevzetí Panny Marie), taktéž i hřbitov


Předchozí   Následující